Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Погребението на кралица Елизабет Втора Снимка: Ройтерс
Погребението на кралица Елизабет Втора Снимка: Ройтерс

Пълният запис от вчерашното погребение на британската кралица Елизабет би трябвало да влезе в учебните програми на всички, които се подготват за държавна служба - политици, администратори, експерти по протокол и публични ритуали.

То е пример за съзнание за история, за традиция, за организация, за дисциплина, за дължимо поведение, за ролева култура, за отговорност, за подготовка и т.н.. Образец за това - какво послание трябва да носи държавният ритуал. Послание за държавност!...

Няма да коментирам нашите ритуали, но не мога да пропусна отношението ни към знаците и символите на държавата. Да вземем държавното знаме. Има ли го пред всички държавни учреждения, училища? Не. В училищата има ли ритуал/и, свързани със знамето? Пред колко държавни фирми се развява то? А пред частни? Задължени ли ли са чуждите фирми, включително търговските вериги, да означават присъствието си у нас с българското знаме? Колко знамена и в какво състояние има на граничните КПП? А кой контролира дали го има знамето, когато трябва да го има?

Пред колко домове се развява знамето? На балконите на колко апартаменти го има на националните празници?

От колко места човек може да си го купи???

Целесъобразно би било то да се намира (в различни формати) във всички магазини, предлагащи не (само) хранителни стоки.

Друга тема е химнът. Защо нашето Народно събрание нито веднъж не е ставало на крака, за да пее химна? В други парламенти това се случва. Има ли ден и повод в училищата класовете да пеят химна? Защо няма?

Дълъг и сложен разговор.

Ако сте пропуснали, гледайте видето от погребението на Елизабет Втора, Кралицата на великата Британия.

От фейсбук

Погребението на кралица Елизабет Втора Снимка: Ройтерс
Погребението на кралица Елизабет Втора Снимка: Ройтерс