Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работници  пренареждат жълтите павета около парламента.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Работници пренареждат жълтите павета около парламента. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Поставят подземни контейнери за сметосъбиране

Паркоместата откъм паметника на Цар Освободител ще се премахнат, а общият им брой в зоната ще е 51

В градината около парламента се предвижда
изграждане на самопочистващи се тоалетни

Нови лампи с модерна визия има на пл. “Народно събрание” в София, след като приключи ремонтът. Там пренаредиха частично жълтите павета - един от символите на столицата. 

Ремонтът е част от проекта за обновяване на публичните пространства в центъра на столицата. Той е разделен на няколко зони. В едната влиза реновиране на улица “6 септември” в участъка от ул. “Граф Игнатиев” до ул. “Славянска” и улица “Цар Шишман” - от ул. “Ген. Паренсов” до пл. “Народно събрание”. Дейностите стартираха след избор на нов изпълнител, който трябва да извърши ремонтите за 5,3 млн. лв. без ДДС.

Срокът за изпълнение по ул. “6 септември” е 90 дни,

а по ул. “Цар Шишман” - 130 дни. Там ще се демонтира старата настилка, ще се прави нова пътна конструкция и монтаж на бетонови и гранитни павета на пътното платно и тротоарите, ще се поставят нови стълбове и осветителни тела, отводнителна система и озеленяване. До 17 септември трябва да приключи първият етап от проекта, който обхваща два участъка - по ул. “Цар Шишман” - от ул. “Ген. Паренсов” до ул. “Ген. Гурко”, а по ул. “6 септември” - от ул. “Иван Вазов” до ул. “Славянска”.

Ремонтът на другата зона в центъра, която включва емблематичните площади “Народно събрание”, “Васил Левски”, “Ал. Невски” и улици като “Московска”, “Г. С. Раковски”, “Париж”, “Оборище” и др. е за 16,6 млн. лв. без ДДС. В момента се работи по бул. “Цар Освободител” - от бул. “Васил Левски” до ул. “Г. С. Раковски” и пл. “Народно събрание”. Там ще се подменят всички видими елементи от отводнителната система, ще се правят нови тротоари от светлосиви гранитни плочи, с изключение на вече реновираните площи около хотел “Интернационал”. В този участък - само в зоната на новите осветителни тела, ще се демонтира съществуващата настилка и се заменя с нова. В зоните на пресичания бордюрите ще се понижат, а местата ще се маркират с тактилни ивици от клинкерни павета, съгласно изискванията за достъпна среда.

“Запазваме изцяло съществуващата растителност и предвиждаме

засаждане на нови дървета

С проекта се запазват в максимална степен видът, характерът и местоположението на градското обзавеждане в зоната, като планираме подмяна на пейки и кошчета, както и поставяне на стойки за колела. На две места ще поставим подземни контейнери за сметосъбиране. Паркоместата откъм паметника на Цар Освободител ще се премахнат, а общият брой места за паркиране в зоната ще е 51, включително 2 инвалидни. Предвидили сме и 2 стойки за велосипеди”, обясни зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

По ул. “Московска” - от ул. “Дунав” до пл. “Васил Левски” и на пл. “Гина Кунчева”, ще се пренареждат частично гранитните павета. Там ще се правят нови тротоари и алеи със светлосиви гранитни плочи, при пресичанията бордюрите също ще се понижават и ще се оформят тактилни ивици от клинкерни павета. Ще се поставят паркови осветителни тела с височина 4,5 м.

В градината около парламента пък се предвижда изграждане на самопочистващи се тоалетни.