Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес сме свидетели на нещо, което десетки поколения не са виждали - изпращаме изключителна историческа личност, която е вторият най-дълго управлявал монарх в световната история след Луи XIV и най-дълго управлявалият британски монарх.

Това се случва в първото държавно погребение от във Великобритания от 1965 г. насам след погребението на Уинстън Чърчил.

Вдясно на снимката са разположени кралски величия от цял свят, сред които са българският цар Симеон II Сакскобурготски, редица арабски монарси (добре се виждат кралят на Йордания, кралят на Мароко и саудитският престоллонаследник) и дори японският император.

Докато гледах тази част от церемонията, много ми заприлича на невероятна шахматна дъска, изпълнена с царе и царици (на английски са King and Queen), офицери и епископи (на английски фигурата е Bishop, т.е. епископ), рицари (фигурата на коня на английски е Knight, т.е. рицар), случва се в замък (понякога така наричат фигурите на топовете), а отпред стоят пешките (пешите войници, отдаващи почит).

Както каза архиепископът на Кентърбъри по време на службата, за християните смъртта е път към славата.

Лек път към славата, Ваше Величество Елизабет II.

*От фейсбук