Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СИМЕОН ДЯНКОВ
СИМЕОН ДЯНКОВ

България е в най-тежката част на енергийната криза. Това заяви пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му някои неща срещу кризата са свършени, други тепърва трябва да се случат. Не е трябвало помощите за тока да се дават на всички, а секторно.

Дянков каза, че трябва да се гарантира токът за бизнеса и хората. Според него заплахата за липса на ток е реална. "Притеснителното е, ако се гледат пазарите три месеца напред ,те показват цени над 1000 евро на мегават. Нашата система не е готова, ако това стане. Някои от търговците няма да могат да издържат, нямат оборотни средства. Най-лесното е те да излязат от пазара", коментира той.

Полша и Германия вече са въвели мерки за търговците на ток. У нас такива мерки не се предвиждат. Такива мерки биха стрували между 2 и 3 милиарда лева, според сметките на бившия финансов министър.

За зимата трябва да сме организирани държава по държава, анализира Симеон Дянков. Той подкрепя изтеглянето на нов дълг от служебното правителство. 16 милиарда лева ще ни трябват за запълване на дефицита. Според него сега е лош момент за политическа криза и той не е оптимист за изход от кризата като цяло.