Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър Витанов
Петър Витанов

Европейската комисия не успя да успокои гражданите, че ще овладее енергийната криза и инфлацията и че ще бъде сложен край на войната в Украйна. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред радио „Фокус“. 

„Заради тежката инфлационна и енергийна криза всички погледи бяха насочени към речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейците очакваха да разберат какъв ще бъде отговорът на Комисията на всички кризи, които сполетяха държавите от ЕС“, коментира Петър Витанов.

Според него очакванията са били за реч, която да реши всички кризи с магическа пръчка.

„Очаквано фокусът падна върху Украйна, но липсваха позиции по две ключови теми. Не се каза нищо за това как ще бъде постигнат мир. Отбелязаха се само военните успехи на Украйна, но липсваха послания за политическо решение на войната, в което ЕС да има водеща роля. Липсваше и темата за продоволствената несигурност на континента ни“, добави евродепутатът.

Фокусът към Украйна е продиктуван и от растящото недоверие към европейските институции, смята още той.

„Много европейски граждани си задават въпроса дали санкциите не наказват тях вместо агресора и защо те плащат високата цена на войната. Тази зима ще е много тежка и някои ще трябва да избират дали да се топлят или да ядат. И за да не се налага този непосилен избор, трябва да има колективни, ефективни и устойчиви мерки“, каза още Витанов.

„Търпение“ беше другото ключово послание в речта на Урсула фон дер Лайен.

„Опасявам се, че има държави като България, в които социалната търпимост вече е много ниска. Европа е изправена пред много тежка зима, която ще има своите социални, но и политически последици, които ще избият в това националистически и популистки партии да вземат властта. А крайни партии, които нямат опит и не могат да управляват, ще задълбочат още повече кризата“, опасява се Витанов.

Социалистът обърна внимание на предложението на ЕК за сериозна интервенция на енергийните пазари на Съюза. Предлага се таван от 180 евро/мвч за приходите на производителите на ток с ниска себестойност. Това включва всички АЕЦ, ТЕЦ на лигнитни въглища и ВЕИ-централи. Разликата в цената над този таван се предлага да отива в бюджета на държавата-членка, за да може с тези пари да се помага за сметките за ток на домакинствата и малките и средни фирми.

„Ако държавата-членка има голям експорт на ток - както е България, се предлага тези бюджетни приходи да се делят с държавите-членки, които са вносители на ток, тъй като техните граждани ги плащат“, каза още Витанов и добави, че тази мярка трябва да бъде обмислена добре.

„В момента заради войната някои натрупаха милиони печалби, а други изнемогват. Европа е преди всичко солидарност и като социалист одобрявам решението да бъдат облагани свръхпечалбите“, каза още Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/