Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът Атанас Пеканов и правосъдният министър Крум Зарков представиха проекта.
Вицепремиерът Атанас Пеканов и правосъдният министър Крум Зарков представиха проекта.

  • Акцентите от законопроекта представи служебният правосъден министър Крум Зарков
  • Комисията ще разследва престъпленията по високите етажи
  • на властта и ще може да обжалва отказите на прокуратурата пред съда
  • Шефът ѝ ще се сменя всяка
  • година на ротационен принцип

Президентът, Народното събрание и общите събрания на ВКС и ВАС да излъчват петимата, които ще бъдат на върха в комисията за борба с корупцията. Това предвижда законопроект, който може да бъде наречен “Антимафия”. Основните му акценти бяха представени от служебния правосъден министър Крум Зарков пред юристи и дипломати в сряда.

“Приемането му е важна част от плана за възстановяване”, допълни вицепремиерът Атанас Пеканов.

Антикорупционен законопроект изработи в началото на лятото и “Продължаваме промяната”. Той беше внесен в предишния парламент, но времето не стигна на депутатите да го гледат в пленарната зала.

С проекта, представен от министър Зарков, борбата с корупцията излиза от сегашната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Така беше и при проекта на “Промяната”.

Новата комисия ще разследва корупционни престъпления по високите етажа на властта и ще може да обжалва пред съда отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства. И това се запазва от проекта на “Продължаваме промяната”.

Съвсем нов обаче е начинът, по който ще се формира комисията. Сега петимата членове в КПКОНПИ се избират от Народното събрание. Проектът на министър Зарков предвижда двама да се избират от народните представители, един да се назначава от държавния глава, един от Общото събрание на ВКС и един от Общото събрание на ВАС. Всеки депутат, а не само парламентарна група ще може да предлага член на комисията. При номинациите активно ще се включва и гражданското общество.

Мандатът на петимата ще бъде както и досега 5-годишен, като няма няма да имат право на втори.

Съвсем нов е начинът, по който ще се посочва шефът на антикорупционния орган. Сега председателят на КПКОНПИ се избира от парламента с обикновено мнозинство. Правосъдното министерство предлага всеки един от петимата членове на новата комисия да бъде председател на ротационен принцип за 1 година.

“Това ще позволи вътрешният контрол да е по-ефективен”, каза Крум Зарков. Решенията ще се взимат с обикновено мнозинство трима от пет.

Самата комисия ще назначава разследващите инспектори и оперативните служители.

“Едните ще събират информацията, другите ще разследват”, обясни министърът. Комисията ще се занимава само с разследвания, ще се “изчисти” списъкът на тези, които могат да бъдат разследвани. Предвижда се да се намалят престъпленията, по които ще работят инспекторите - подкуп, престъпления по служба, престъпления против финансовата и данъчната система. Проектът на “Продължаваме промяната” например предвиждаше комисията да разследва престъпления по над 80 текста от Наказателния кодекс.

“Прокуратурата остава монополист във внасянето на обвинението. Комисията, предложена от правосъдното министерство, ще разследва сама, но не може да продължи без санкцията на прокурор. Новото е, че ако той откаже да образува дело, ще има още един орган, който ще се намеси - съдът”, обясни Зарков.

Имуществените декларации, които всяка година подават хората от властта, остават в сегашната КПКОНПИ. Ако обаче бъде открито несъответствие между доходи и харчове, тя ще сезира комисията за борба с корупцията.

“Законопроектът отговаря на това, което сме заложили в плана за възстановяване”, смята министърът.