Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Украйна иска след войната международни гаранции за сигурността си. Москва реагира гневно и с нова заплаха: такива гаранции биха били "началото на Трета световна война", заяви бившият руски президент Дмитрий Медведев.

Според виждането на Украйна за мирния ред след войната, украинската армия трябва да бъде така оборудвана и обучена, че да е в състояние по всяко време да отблъсне ново руско нападение. Група държави, сред които и Германия, трябва да дадат на Украйна политически и юридически гаранции за нейната сигурност, се казва в новата концепция. Документът беше представен във вторник в Киев от шефа на президентската служба на Украйна Андрий Ермак и от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, пише "Дойче веле".

Сред страните, които могат да дадат въпросните гаранции на Украйна, се посочват САЩ, Великобритания, Канада, Полша, Италия, Германия, Франция, Австралия, Турция, както и няколко северноевропейски страни плюс балтийските републики. Изрично се посочва, че тези гаранции не променят с нищо въпроса за членството на Украйна в НАТО, която ще си остане кандидатка за присъединяване към Алианса.

Москва: „Ще гори земята под краката ви"

Бившият руски президент и настоящ заместник-секретар на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев реагира, отправяйки нови заплахи. В Телеграм той написа, че такива гаранции биха поставили „началото на Трета световна война". Той ги сравни с ангажимента за обща отбрана, съдържащ се в член пети от договора за НАТО. Ако западните държави се опитат по този начин да отслабят Русия, то „земята под краката им ще гори, а бетонът ще се топи", заплаши Медведев.

Въпросът за международни гаранции за Украйна беше актуален още в началото на войната, продължаваща вече повече от 6 месеца, когато двете страни преговаряха за примирие. Тогава имаше сигнали, че Киев може да се съгласи на неутрален статут на страната и на отказ от членство в НАТО. В края на август вицепремиерката Олга Стефанишина, която отговаря и за интеграцията на страната в НАТО, заяви, че Киев се стреми само към пряко членство без предварителен план за присъединяване.