Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев
Гълъб Донев

Следващата седмица интерконекторът с Гърция ще има Акт 15, обяви Донев

Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнесът да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки, заяви служебният премиер

В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа, уточни той

Не мога да приема критиките, че служебното правителство има някакви реваншистки действия. И сега, и през изминалата година в служебното правителство, нямаше някакви политически окраски. Уволненията не са реваншизъм. Заварихме поредица от кризи, с които трябваше да се справяме от ден първи. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред Нова Тв.

Следващата седмица ще имаме Акт 15 на интерконектора с Гърция, съобщи още премиерът.

"Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с "Газпромекспорт", нито отказ за такъв. Ние търсим чрез "Булгаргаз" начин за диалог. Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме диалог. Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни", коментира премиерът.

По думите му се работи уверено енергийният хаос да бъде овладян. "Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнесът да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки. Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак. В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа", заяви той.

Според него кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. "Още със сформирането на 3 август щабът започна работа. Опциите да стигнем до арбитраж с "Газпром" е, ако не се водят разговори. Ние сме отправили запитване до "Газпромекспорт" да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньори, които търсят начин да възстановят диалога", категоричен е Донев.

За наводненията служебният премиер каза: Хората и кметовете разказаха, че проблемите се трупат с години. Те са от 20 г. Мъж в село Богдан със сълзи на очите ми разказваше как се е спасил от потопа със семейството си. Каза: "Виждах как в двора ми се влачат клони, отрязани с трион, моля ви спрете сечта".

Има забрана за сеч покрай водосборите в селата. Сечищата с години не са разчиствани. Тепърва ще се изяснява дали всички отсечени дървета са били маркирани, каза още Донев.