Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Стоянов, как се промени животът ви 2 години след арестите по "Октопод"?
- Животът се променя много сериозно, когато 2 години си "разчекнат" между закона и беззаконието. Държавата използва хватки, които нарушават човешките и гражданските права. Още нямам внесено обвинение в съда. 2 години след целия цирк разследването продължава и това може да се проточи безкрайно във времето. Вече и в мислите си съм раздвоен. Пострадаха бизнесът ми, семейството. Но по-лошото е, че от тази полицейщина страда цялото общество и това ясно личи в докладите на Европейската комисия.
- Защо ви намесиха в "Октопода"?
- Факт е, че една от банките, приближени до властта, взе "Кремиковци", а ние имахме готово финансиране. Всъщност първият и най-важен момент е, че трябваше да ни отстранят от търга за "Кремиковци" и това се получи. След запора на нашите активи вече не можехме да участваме. Факт е, че купувачът се представяше за стратегически инвеститор, но 1 година вече предприятието не работи. Само с икономически интереси може да се обясни арестът ми. Аз не съм интересен с друго. Опасен съм за всички политици с това, че съм независим човек. Нямам скрити тайни. Не съм гей - ако съм такъв, ще си кажа. Не съм агент на Държавна сигурност - бих си признал и за това. Ето такива хора са опасни за властта. Държавата иска зависими и сложни хора, които имат тайни.
Под министерския костюм ако може да има жартиери,
но само службата да знае. Сега всички се учудват как може шефът на "Напоителни системи" да има папка. Ами те всички имат! Така ги държат в подчинение. Зависимите бизнесмени и чиновници са най-удобни, защото ги държат изкъсо. При мен това няма как да стане. От 2005 година са ме почнали какви ли не служби. Не мирясват и до днес. Според управляващите българинът може да е ресторантьор, да има малък хотел, магазинче, нещо дребно, но не и да е независим икономически фактор. Затова ме мачкат, но аз съм гъвкав и не се предавам.
- Кой е най-яркият ви спомен от ареста?
- 10 дни бях там. Най-яркият спомен е в 3 сутринта, когато арестантите започнат да реват като магарета. От фобия. Неистово реване, докато има въздух. Още тогава поставихме въпросите с местата за репресия и изтезания, както наричам следствените арести. Оказа се, че в България няма действащи неправителствени организации, които да се занимават с тази тема. Между другото в ареста се запознах с Николай Велков, с когото уж сме организирали престъпна група за данъчни измами. Влизам в килията, и вътре две уплашени момчета по анцузи и един с костюм. Първата ми мисъл бе, че нарочно ме вкарват в килия с луди, които ще ми лазят по нервите. Питам човека с костюма какъв е и той отговаря: "Съпроцесник съм ти." Каза, че е преподавател по право. Другото момче лежеше в ареста от година и половина за цигара марихуана.
- Имаше СРС-та от килията в ареста, дори беше споменато, че там подготвяте убийство.
- Това с подготовката на убийство са пълни глупости. Интересно ще бъде това СРС да се разсекрети. Всичко, което съм имал да казвам, е там, и всичките прогнози, които направих, се случиха през тези две години. Монополизираха сектора на рециклирането, енерговъзобновяемите източници, земеделието и дърводобива, транспортът предстои да се монополизира.
- Нито Велков, с когото лежахте заедно в килията, нито вие сте в съда по делото "Октопод". Обиден ли сте от това пренебрежително отношение?
- Ами да. Наистина ме пренебрегнаха. В началото бях част от прословутия "Октопод", в който трябва да има поне министър, за да може да действа. Говореше се за източване на "Кремиковци", днес никой не споменава това. Истината е, че сме били от най-големите доставчици на комбината и сме били лоялни партньори, което може да се види в документите. Да, имам вина, че не съм тъп и мързелив, че съм развил технология на световно равнище, от боклуци правя суровини.

По-упорит и жилав съм, отколкото очакват

Просто им е бедна фантазията. Делото "Октопод" започна, но аз не съм подсъдим. Алексей Петров поне го удостоиха с честта да го изправят на съд, за да може да се докаже дали е виновен или не. Срещу мен, брат ми, Николай Велков и Момчил Кръстев има повдигнати обвинения за организирана престъпна група с цел данъчни измами. С нетърпение чакам да внесат делото в съда, но те още не са конкретизирали обвиненията си. Велков не го познавах, докато не се срещнахме в ареста. Алексей Петров, Джотолов, другите - това са хора, с които нямам нищо общо - нито разговори, нищо. С Момчил Кръстев имаме договор, по който съм превел близо милион по банков път. Представих го пред съда, когато ме пуснаха от ареста, абсолютно чиста сделка. Брат ми ми е брат. Отделно от това всяка година НАП ми прави ревизии на фирмите, както и като физическо лице. За тях съм чист, но според МВР и прокуратурата съм данъчен измамник. Интересно как ще докажат тезата си. Ако това дело влезе в съда, ще бъде пълен провал за обвинението, както се случи с тигрите на брат ми. Живея достойно като българин, обичам България. Плащал съм данъци в особено големи размери - по 6 - 7, до 13 милиона на година. Пазя всички документи от 20 години назад. Фирмата ми е като дете, което обичам и се радвам, когато се развива.

Имам само един телефон
Аз съм управител и собственик. Моят подпис стои навсякъде по документите и от нищо не се притеснявам.
- Имотите и сметките ви са запорирани от комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Как се отрази това на бизнеса?
- Наказателното преследване е повод комисията "Кушлев", сега "Коларов" да се самосезира и да направи запори на имоти, банкови сметки на мен, семейството ми, собствените ми фирми. Това са предварителни обезпечителни мерки и досега не е започвало дело за отнемане на запорираното имущество. То по силата на закона може да започне едва след като съм осъден по наказателните обвинения. Само че вече повече от 2 години нито има наказателно дело, нито започва производство, по което мога да докажа, че тези имущества съм придобил съвсем законно. А имуществото продължава да стои блокирано. И това при приключили всякакви данъчни ревизии и проверки срещу мен и фирмите, които не констатират каквито и да било данъчни и финансови нарушения. Никой също така не обърна внимание, че само месец след арестите по "Октопод" беше направена набързо поправка в НК и върнаха вечния обвиняем, т.е. разследването срещу мен може да се води безкрайно, без аз да мога да се защитя, защото не знам конкретно в какво ме обвиняват.
Само че след 2 години нито има дело, нито комисията "Коларов" ми прави проверка. Иначе искат бързо и качествено правосъдие. Това е репресия. По повод комисията "Коларов" искам да се знае, че може би съм

първият българин,
който доброволно
отиде там и пожела
да бъде разследван
25 години назад

Дори подписах декларация, че съм съгласен с това. Казват ми: "Г-н Стоянов, вие осъзнавате ли, че няма връщане назад." Отговарям - аз за това съм дошъл.
Съгласявам се да ровят навсякъде, само и само да приключим по-бързо. И след всички положени от мен усилия, предоставени хиляди страници документи - "заслужих" писмо от няколко реда, че молбата ми е неоснователна. Няма мотиви, няма доводи. Ето това е пренебрежително отношение.
- Ще съдите ли държавата в Страсбург?
- Да, дори съдът там прие да гледа делото още преди да са се произнесли инстанциите тук, защото казусът им се видя много интересен. Преди този "Октопод" никой не знаеше за нас. Вицепремиерът каза нещо като: "За малко да ги изпуснем и да станат най-големите бизнесмени." Не знаех, че вътрешният министър решава кой да е значим и кой да не е значим бизнесмен. Това беше на 11 февруари 2010 г. през деня. И сме го изпратили като доказателство в Страсбург. Аз ще съдя държавата, но какво от това, като нещата не се променят?
- Как се отразиха арестите и запорите на фирмите ви на бизнеса?
- "Екометал Инженеринг" трябваше да приключи с над 300 милиона печалба след данъци. На две правителства службите се занимават с нас и продължаваме да работим, но вече в чужди държави, не в България. А никога не сме участвали в обществени поръчки, не сме получавали каквито и да било държавни субсидии! Никога! Както и с политици отношения не поддържам. Имаме технологии и проекти, които са изпреварили дори конкурентите ни в Европа. Сега създаваме мегапроект с голяма корпорация в чужбина и там ще развиваме бизнеса си. Преди всички тези мероприятия в дружествата, които управлявам, работиха 1400 души, сега са 300, а тенденцията е да намаляват. И това не се дължи на кризата. Защото тя беше през 2008 година и когато свърши, всички ревнаха, че е дошла. Всичките ни проекти са с геостратегическо значение не само за "Кремиковци" и София. Те са стратегически за държавата ни и са с европейско значение - енергийни, транспортни, които ще спестяват стотици милиони тонове въглеродни емисии на година. Най-вероятно с това сме предизвикали интереса.
- Върнаха ви камиона, който бе конфискуван по време на арестите? Колко са загубите от задържането му?
- Адвокатите ще имат щастието да смятат колко са загубите. Това бе поредният удар срещу нас, като че ли ние съсипахме държавата. Арестуваният камион както го взеха, така и го върнаха. Беше жалко и смешно. Операция "Октопод" продължава и днес с такива действия. Водачът на камиона и багеристът бяха обвинени, че са част от делото "Октопод".
- Имаше дело срещу брат ви, който също бе арестуван като пипало на "Октопода", но за тигрите му. Защо прокуратурата се отказа да поддържа обвинението си на последната инстанция?
- Брат ми беше оправдан на две инстанции и на последната - ВКС, прокуратурата се предаде. То беше ясно, че това дело е абсурдно. Тигрите нито са от рядък и застрашен вид, нито са диви, нито с тях са правени експерименти. Каквато и да е съдбата им сега, не е по-добра, отколкото когато бяха при Йордан. Той е човек, който обича животните, за разлика от мен. Не ми стана ясно защо на две инстанции се поддържаше това обвинение, а на последната се отказаха.
- Много се спори за закона за управление на отпадъците, който пряко касае вашата дейност. Кои са спорните моменти там?
- Спорните моменти са 300 засега. Политиците имат сериозно предизвикателство да коват закони, не да ги пишат. Да ги правят такива, че да улесняват бизнеса, а държавата да се децентрализира, каквато е европейската практика. На мен държавата ми идва в повече. Този закон облагодетелства определени икономически субекти. Сложили са гаранции от по 100 хиляди за площадка, трябва да си банка, за да оцелееш в този бизнес.
Има банки, които действат като фирми в държавата
Банката трябва да бъде банка, да предоставя паричен ресурс на компаниите и така да печели. При нас всичко е смесено - банката работи като фирма, колбасарница и какво ли не. Това води до риск и несигурност. После защо няма чужди инвеститори. То български не останаха... В този смисъл новият закон за управление на отпадъците е тенденциозен и репресивен и цели да съсипе бранша. А всичко е много просто - трябва да има системи за одит и системи за контрол в управлението на отпадъците. С този закон много елегантно беше откраднат един сектор от частния бизнес и бе поставен на колене. Това ще доведе до фалити. Ето сега имаме нови цени на горивата, които ще продължават да растат. Категорично смятам, че обществената инфраструктура на железниците, НЕК и съобщенията трябва да бъде забранена за предаване и изкупуване за отпадъци и увеличени наказателните санкции срещу крадците.
- Вашата фирма е носител на награди "Най-зелена компания" за 2010 г., както и "Екологична фирма" за 2009 г.". Дори министър Трайков ви е наградил със сертификат за принос към нисковъглеродната икономика. Бойко Борисов като кмет ви е благодарил за почистването на София. От любов към природата ли се ангажирате с екологията или по задължение?
- С Борисов не се познавам, тези благодарности са служебни - имали са нужда от помощ, помогнали сме. Екологията и запазването на природата е призвание. Милиони са производителите, консуматорите - над 6 милиарда. И много малко хора се замислят какво се случва с отпадъците след консумацията. След преработката на всичко остават между 5 и 15 процента, вредни и опасни емисии. Ние превръщаме отпадъците в суровина с високо качество, даваме икономическа логика на боклука, и най-важното - със сведени до абсолютния минимум вредни вещества при преработката. Ние направихме така, че преработваме тези остатъци опасни вещества. На изхода имаме метан, водород и дестилирана вода. Без комин, при 26 хил. градуса. Затворили сме цикъла. Удовлетворен съм от професията си и мисля глобално. "Екометал Инженеринг" има мощности за преработка на 2 до 3 милиона тона отпадъци годишно. Прословутият завод за отпадъците в София, за който само говорят е предвиден с капацитет 360 хиляди тона на година. Толкова боклуци бълва София. "Екометал Инженеринг" е дружество като лаборатория - вижда се всичко от А до Я, в детайли - инвестиции, работници. Ето това ме кара да съм доволен от работата си и да спя спокойно. Доволен съм, когато видя съмишленици. Затова много се зарадвах на кампанията на БТВ - "Да изчистим България". Чудесна инициатива.
- Терен на вашата фирма бе снимачна площадка за сериала "Под прикритие". Гледахте ли тази серия?
- Не гледам телевизия. Приятели, които го следят, казват, че имало много лица и събития, които могат да бъдат разпознати. Радвам се, нека да правят български продукт. Аз съм съвременник на събития и всичко ми е ясно. На хора, които не са в час, ще им бъде интересно. Аз съм дал съгласие да се снима тук, но не съм имал представа, че ще снимат този сериал. Стараем се да помагаме на всеки, който има нужда от помощ и креативно мислене. Хубаво е, че се прави добро българско кино.

ЦИРК: Прокуратурата връща арестувания камион на "Екометал Инженеринг".
ЦИРК: Прокуратурата връща арестувания камион на "Екометал Инженеринг".
АРЕСТ: 2 години след задържането на Стоянов по време на акция "Октопод" срещу него още няма обвинение.
АРЕСТ: 2 години след задържането на Стоянов по време на акция "Октопод" срещу него още няма обвинение.
МОЩ: Тази машина скоро ще работи зад граница, а данъците от дейността на фирмата ще се плащат в друга държава.
МОЩ: Тази машина скоро ще работи зад граница, а данъците от дейността на фирмата ще се плащат в друга държава.