Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е ефектът от бонбоните с течен азот.
Това е ефектът от бонбоните с течен азот.

Мода по морето за видео в тикток

Петък вечер. През горещия август главната улица на един от морските ни курорти е препълнена с млади семейства и деца. Средната им възраст е между 4-6 години.

Малчуганите нетърпеливо дърпат родителите си към малко павилионче, пред която се вие дълга опашка. Там се продава леден десерт, който не привлича с вкус, а с ефект. Щом го опитат, от устата и ноздрите им излиза гъст бял дим.

Хлапетата застават и за ефектна снимка пред родителите си, които гордо я разпространяват в профилите си във фейсбук. Чува се и детски глас, който нервно пита баща си: “Тате, тате може ли драконов дъх?”.

Тайната на магическия пушек е в една определена съставка от десерта - течен азот

Той няма цвят, мирис и вкус. Методът се използва в модерната напоследък молекулярна кухня, където обучени готвачи го прилагат, но много внимателно, защото азотът е течен при -195 градуса по Целзий. Това означава, че въпросните бонбони са екстремно охладени, а ефектът се получава от заскрежената им слюнка.

Забавлението “Драконов дъх” се появи преди няколко години, когато на мода излезе и райският газ.

Заради популярността на кратките видеа в предпочитаните от децата социални мрежи през тази година “леденият бонбон” стана неизменна част от вечерната семейна разходка по Българското Черноморие.

Новият тренд сред децата - “Драконов дъх”, обаче не е съвсем безобиден. Той може да причини измръзване на кожата и вътрешните органи, казват лекари.

Името на замразеноното забавление идва от ефектната пара, която излиза от носа и устата при консумация.

Десертът представлява зърнени топчета, които може да бъдат в различни цветове - зелено, жълто или червено. Цветните топчета се потапят в течен азот, а веднага след това се продават срещу 7 лв. 

На това място се продават бонбоните с течен азот.
На това място се продават бонбоните с течен азот.

Течният азот се съхранява в термоси. При работа с него са необходими очила и ръкавици.

“Трябва да се внимава да не изпръска капка, защото допирът му с жива тъкан може да предизвика моментално измръзване. Той е с температура - 195 градуса или по ниска, защото толкова е точката му на кипене. Тоест, за да е течен, азотът трябва да е на по-ниски от тези градуси. Ефектът се получава от студените азотни пари, които излизат в комбинация с влагата във въздуха и става на гъста пара”, коментира биохимикът д-р Юлиян Караджов от БАН.

Десертът е толкова студен, че превръща слюнката в дъха на децата в заскрежена “пара”. От носа излиза гъст бял дим, какъвто не може да се възпроизведе нито с цигара, нито с обикновена водна пара. Децата изглеждат като герои на фантастичен филм.

Оттам идва и името на лакомството.

“Драконовият дъх” не е нито сладък, нито солен, по-скоро няма вкус

Субстанцията се продава във високи пластмасови чашки и с дълги клечки за шишчета, с която се хапва замразеното зрънчо. Остатъкът от

течността на дъното на чашата не бива да се отпива

“Когато попадне върху по-топла повърхност, като например устата, втечненият азот започва да кипи и да се изпарява. Издишаният въздух съдържа водна пара, а не азот. 

ЮЛИЯН КАРАДЖОВ
ЮЛИЯН КАРАДЖОВ

Но има документиран случай, в който учен поставя в устата си втечнен азот. Неговата цел е да покаже, че няма никакви увреждания в устната кухина от кипенето на течния азот. Проблемът се проявява при самото му поглъщане, вследствие на което се получават много сериозни измръзвания. От капчица втечнен азот може да се получи

мехур върху лигавицата,

но няма опасност от увреждане на вътрешните органи”, обяснява д-р Петьо Брезоев, дерматолог в ДКЦ “Александровска”. Ако има увреждания от измръзване, те са в областта на прекия контакт.

Самият азот не е токсичен, но екстремно ниската температура може да причини увреждане на човешката тъкан, а изместването на кислорода от азот може да доведе и до задушаване.

“Въпреки ниската температура на десерта той не крие рискове при поглъщането му, защото по пътя до стомаха азотът ще се изпари, но рискът за измръзване в устната кухина остава”, поясни биохимикът.

“От игра с неща, които предизвикват рязко понижаване на температурата, вследствие на което се получава измръзване, има хора, на които са им рязани устни и е правена пластика”, добави още д-р Караджов.

Заради прекалено ниската температура на десерта търговците обвиват чашката със салфетка, защото е толкова студена, че пръстите залепват за пластмасата.

“Образува се скреж по чашата. Налага се да я прехвърлям от едната ръка в другата, защото пръстите ми измръзват. Но

клипчетата в инстаграм и тик ток стават много ефектни с него

Иначе на вкус е гадно”, разказа 12-годишната Венцислава.

Ученичката пробвала замразеното изкушение, когато била на почивка със семейството си в Несебър.

“Преди три години с дъщеря ми пробвахме за първи път драконовия десерт в Слънчев бряг. Търговецът изрично ме предупреди да не се пипа с ръце, а само с дългата клечка, защото е опасно”, разказа майка на 6-годишно дете.

Трябва да се забрани на необучен персонал да работи с течен азот на улицата, препоръчва пък д-р Караджов.

В медицината течният азот се използва от дерматолози за премахване на брадавици и други кожни лезии. Там обаче се взима капчица от него, а медицинското лице работи с ръкавици и очила. Течният азот намира приложение и в тъканните банки, в които се съхраняват замразени ембриони, семенна течност и стволови клетки. Той се използва и в сладкарската индустрия, за да се получи по-хрупкав ефект.

През 2018 г. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде предупреждение срещу консумацията на храни, които съдържат течен азот. В доклада се посочва, че може да причини увреждане на вътрешните органи при поглъщане или дори проблеми с дишането, особено при онези, които страдат от астма. Предупреждението на властите идва след множество сигнали, постъпили при тях, за тежки наранявания върху кожата и вътрешните органи.