Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изкачващи се в района на Виа ферата “Мальовица” КАДЪР: ЮТЮБ/АРХИВ
Изкачващи се в района на Виа ферата “Мальовица” КАДЪР: ЮТЮБ/АРХИВ
  • Спасителите, сваляли почти 3 часа тялото ѝ, сринати психически
  • Девойката била без екипировка за трудния терен, не е ясно кой го стопанисва

19-годишно момиче е загинало на място при падане на Виа ферата “Мальовица”, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Туристката е паднала от отвесните скали в неделя около обед. Планинските спасители са били извикани от двете момчета, придружавали загиналото момиче.

“Веднага след подаване на сигнала се отзовахме. Не знаем как се е стигнало до инцидента. Започнало е разследване и се надявам да се изяснят фактите около тази трагедия. Нашата работа бе да отидем на мястото и за съжаление, установихме, че момичето е загинало. След това я свалихме до Меча поляна на Мальовица. Отне ни около два часа и половина. Нямаше особен риск за нас по време на акцията. Естествено обаче, психически сме сринати. Такава гледка не може да не те разтърси”, каза директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев.

Младата жена не е имала необходимата специализирана алпинистка екипировка за този терен. Оборудването за изкачване на Виа ферата е много по-различно и специфично. Продава се обаче във всички магазини за алпийска екипировка.

Обезопасителните ремъци са около 160 лв.

Момичето не е било в средите на познатите тренирани алпинисти. В същото време метеорологичните условия са били сравнително добри, не е имало нещо необичайно, което би довело до допълнителни затруднения при изкачването.

Тепърва разследването ще изяснява дали цялата група младежи е имала водач, или са

тръгнали сами, на собствен риск

Били ли са предварително подготвени, минали ли са инструктаж, какво е било оборудването им за тежкия планински маршрут, са важните въпроси около трагедията.

“Маршрутът напоследък става все по-популярен и все повече неподготвени хора се отправят натам. Не ми е ясно кой го стопанисва, законна ли е тази пътека. Надявам се институциите да дадат отговори”, допълни Нешев.

Това е втори смъртен случай на това място - преди година там е загинал служител на ДАНС, твърдят спасители.

Виа ферата (Желязната пътека - бел. ред.) се нарича стръмната,

почти отвесна пътека в планината,

обезопасена с метални въжета или парапети, мостове, стълби, метални стъпки, чието преминаване изисква катерене. Туристът трябва да е обезопасен със специална екипировка.

“Желязната пътека” на Мальовица е много опасна и е за добре тренирани катерачи. Тя е изградена през 2010 г. от тогавашния хижар на хижа “Мальовица” Иван Масларов - Байно, с помощта на алпинисти. Започва от 2042 м надморска височина и достига платото на 2240 м. Отнема около два до три часа изкачването по основната дължина от 360 метра. Преминава по скално ребро отдясно на връх Куклата.

Такова екстремно изкачване преди са предлагали и планински водачи. Сега пътеката не се стопанисва, организираното ползване е забранено и всеки отива там на собствен риск.