Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феновете никога няма да забравят как легендарната тенисистка игра бременна, а след като роди дъщеря си, веднага се върна и победи

През 1998 г. румънката Ирина Спирлея побеждава 16-годишната Серена Уилямс в третия кръг на Откритото първенство по тенис на САЩ. След края на двубоя Спирлея казва, че не вижда нищо особено в тази победа – това било "съвсем обикновен мач".

Журналистите й задават въпроса не само заради странния резултат – 6:3, 0:6, 7:5, с който румънката печели, а защото те вече виждат огромния талант на Серена и търсят потвърждение от опонентката й. Румънката, която само няколко месеца по-рано се е сбутала край мрежата с голямата сестра на Уилямс - Винъс, отказва да

признае таланта

и затова принизява мача до съвсем "обикновен". Днес вече знаем, че изборът на думи е крайно неподходящ. Именно тогава, през 1998 г., 16-годишната Серена прави своя дебют в турнира от Шлема, който се играе в Ню Йорк.

За тази млада обещаваща тенисистка вече е чула цяла Америка и затова мачовете й се следят с голям интерес. Тя бие първите си две съпернички в турнира, една от които дори е българката Павлина Стоянова, преди да си осигури мач с поставената под номер 9 румънка Спирлея. Серена губи в този сблъсък, но той изобщо не е "обикновен", особено от гледна точка на времето, в което се играе. Необичаен е и резултатът – рядко някой

печели сет на

нула и след това губи мача

Необичайни са също цветът на кожата и видът на една от участничките. По онова време чернокожите тенисистки все още са екзотика, каквато е и украсената със стотици мъниста прическа на Уилямс. По-късно някои ще кажат, че точно тогава тенисът е навлязъл в нова ера.

Днес, 24 години по-късно, американката играе на последното си Открито първенство на САЩ. По-рано тази година тя обяви това, което всички фенове на тениса очакваха със свити сърца - че Серена Уилямс се отказва след края на US Open. Тя заяви, че "понякога жените трябва да правят избори, които са различни от тези на мъжете", намеквайки, че причината е в желанието й да прекарва повече време със семейството си.

Между скромния дебют на момичето с мънистата на главата и днес са изминали не просто две десетилетия и половина. Те са запълнени с невероятните 23 спечелени и 10 изгубени финала в турнири от Шлема.

Първата си титла получава година след дебюта си. През 1999 г. тя побеждава друго велико име – Мартина Хингис, и така слага

начало на невероятната си серия

В тези 24 години се събират още четири златни олимпийски медала, 857 победи на сингъл и 319 седмици на върха на женската тенис ранглиста. Статистиките за успехите на Серена могат да продължат още дълго и вероятно няма да ни стигне мястото – почти няма рекорд в спорта, който да не се държи от нея.

Наследството, което американската легенда оставя след себе си, далеч не е в многото й постижения на корта. "Причината да играя тенис е тя", споделя една от звездите на младото поколение американски състезателки - Коко Гоуф. "Преди нея тенисът беше предимно за бели момичета. Когато гледах Серена, повярвах, че и аз мога да печеля", казва 18-годишната чернокожа финалистка от "Ролан Гарос".

Със сигурност вдъхновение можем да намерим в много моменти от славната кариера на Уилямс. Например в начина, по който печели последната си 23-та титла, докато е бременна в осмата седмица с дъщеря си Олимпия. Или във факта, че само няколко месеца след като я ражда, достига до финала на "Уимбълдън". Уважение заслужава и желязното хладнокръвие, с което година след година тя се справя със спортното съперничество с голямата си сестра. Затова и не е изненада интересът, който светът на спорта проявява към

“пенсионирането”

й. При липсата на Джокович и Федерер тазгодишното издание на US Open вероятно ще се запомни като турнира, в който Серена Уилямс изиграва последния си професионален мач.

И така, 24 години след онази "обикновена" загуба от Ирина Спирлея, 29 402-ма души изпълниха до краен предел централния корт "Артър Аш" на тенис комплекса в Ню Йорк. Всички те искаха да гледат тенис сблъсъка, който можеше да е последен в кариерата на легендарната американка. Главното действащо лице не изневери на стила си, като се появи облечена в екип, който от главата до петите блестеше от диамантите по него. За излизането си беше сложила и обсипан със скъпоценности шлейф, който подчертаваше статуса й на "кралица на тениса". От трибуните я гледаше дъщеря й Олимпия, която носеше на косата си същите бели мъниста, с които майка й още като тийнейджърка за първи път вдига титлата на Откритото първенство на САЩ през 1999 г. Докато Уилямс излизаше на корта, трибуните изригнаха. Факт е, че там присъстваха само най-верните й фенове, тъй като след обявяването на новината, че това е последният й турнир, цените на билетите за мачовете на Серена в Ню Йорк скочиха до небето.

Мачът, който последва, нямаше нищо общо с обичайните тенис двубои, които сме свикнали да гледаме в ранните кръгове на турнирите от Шлема. Публиката бе подгрята с песни, видеа и речи. Светът се готвеше да наблюдава последния мач на "най-великата за всички времена", както я обяви при излизането й водещият на събитието. Самата Серена обаче не позволи играта й да бъде повлияна от посрещането,

екстаза и носталгията

Вместо това в типичния си стил Уилямс грабна ракета и със силов и нападателен тенис премаза съперничката си Данка Ковинчич от Черна гора с 6:3, 6:3, като добави още една победа и си извоюва още един мач. Той ще е срещу естонката Анет Контавейт и ще се играе или вечерта в сряда, или в малките часове в четвъртък. Така светът на тениса ще може да гледа поне още веднъж своята легенда.