Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин, заобиколен от гардове от специалната служба за охраната му.
Владимир Путин, заобиколен от гардове от специалната служба за охраната му.

10 агенти се грижат за сигурността при срещата с партньора й

Самолетът, с който пътува Катерина Тихонова, струва между 40 и 65 милиона долара. Собственост е на дъщерно кипърско дружество на държавен фонд

Охранителят на Тихонова получава заповед за преместване в столицата на Бавария през 2019 г. и точни указания как да пакетира и опише багажа й

"Няма да е пресилено, ако се каже, че преди време този хотел е представлявал секретна база (в Мюнхен) на руската президентска Служба за сигурност." Това казва в разследване за тайния зет на Владимир Путин главният редактор на сайта "Важни истории" Роман Анин. Заедно с колегите си от германския в. "Шпигел" разкриват как 10 специални агенти са ангажирани със сигурността, докато по-малката дъщеря на президента се среща с партньора си в столицата на Бавария.

Първоначално в хотел "До Операта" отсядат осем от тях и прекарват почти една седмица. След това се присъединяват още двама души от същата служба.

В хотел "До Операта" според данните на журналистите от "Шпигел" и "Важни истории" са отсядали гардовете от руската президентска служба за охрана.
В хотел "До Операта" според данните на журналистите от "Шпигел" и "Важни истории" са отсядали гардовете от руската президентска служба за охрана.

Те идват всеки месец, а понякога

и по-често.

Журналистът влиза в стаята, за да види условията, при които руснаците изпълняват задълженията си. "Скромно, но нашите служители също са скромни", продължава Анин, докато показва апартамента със спалня и кабинет с бюро, ваза с цветя и картини по стените.

Стига до прозореца, откъдето се вижда покривът на съседната кооперация, и възкликва иронично: "Ето откъде ще могат да наблюдават,

за да се убедят,

че отсреща няма снайперисти”.

Всички тези мерки за сигурност са предвидени, за да пазят втората дъщеря на Владимир Путин - Катерина Тихонова, когато посещава Мюнхен. Според разследването тя е партньорка на доскорошния художествен ръководител на балета Игор Зеленски и двамата имат дъщеря, родена през 2017 г.

Игор Зеленски СНИМКА: Фейсбук/The Ballet Tzar of The Russian Ballet Artist Igor Zelensky;The Crown Royale
Игор Зеленски СНИМКА: Фейсбук/The Ballet Tzar of The Russian Ballet Artist Igor Zelensky;The Crown Royale

Баварският държавен балет, който се помещава в сградата на националния театър и опера, е само на една минута пешеходно разстояние от хотел "До Операта".

Човекът, за когото се смята, че е партньор на втората дъщеря на Путин - Катерина Тихонова, все още не е разведен с първата си жена. Яна Серебрякова е танцувала заедно с мъжа си в Москва, в Ню Йорк и в Мюнхен, а сега е преподавателка в Баварския държавен балет. Тя е отказала да коментира въпросите на "Шпигел" и "Важни истории".

Журналистите са наясно с приказките в балетните среди за връзката на Зеленски с Тихонова. Слуховете се увеличават, след като през 2018 г. Игор става член на Надзорния съвет на руската Фондация за национално културно наследство. Тя се занимава със строителството на образователни културни центрове в руските региони.

Стартът на проекта е даден лично от Владимир Путин. Финансирането му се равнява на 1,8 милиарда долара. То е

осигурено от “Роснефтегаз”, основната петролна компания в страната,

която получава доходи от износа на руски нефт. Тя притежава 69,5% от акциите на "Роснефт" и почти 11% от дяловете на "Газпром". Шеф на борда на директорите е приближеният до президента Игор Сечин. Смята се, че е вторият по значение човек в Русия, а управляваната от него фирма осигурява 40% от военния бюджет на Москва.

Така Зеленски влиза в най-влиятелните кръгове в родината си, макар че никога не се е занимавал с бизнес.

Според руския имотен регистър

притежава два апартамента

- единият е 34 кв. метра в центъра на Санкт Петербург, а вторият - 169 кв. метра в Новосибирск, където е управлявал местния балет.

Когато той започва да се занимава с фондацията, общата им дъщеря с Катерина Тихонова вече е била родена, а визитите на майка й в Мюнхен - чести. Журналистите от "Шпигел" и "Важни истории" се добират до данни, че на следващия ден след пристигането си в баварската столица през април 2018 г. армията спецагенти отива на летището. Там каца луксозен частен джет малко след 10 часа сутринта. Номерът му е LX-SIX.

Самолетът “Гълфстрийм G650”, на борда на който е летяла дъщерята на президента.
Самолетът “Гълфстрийм G650”, на борда на който е летяла дъщерята на президента.
Ето как изглежда интериорът на “Гълфстрийм G650”..
Ето как изглежда интериорът на “Гълфстрийм G650”..

На борда му са били Катерина и детето й, чието име не се разкрива, но второто е Игоревна, което съвпада с това на балетиста. Те са ескортирани от президентския охранителен екип до хотела им. Останали са в столицата на Бавария почти цял месец - до 12 май, когато се връщат обратно със същия джет.

Пак тогава 10-имата секретни служители се прибират в Москва.

"Шпигел" и "Важни истории" имат информация за полетите на Тихонова и охранителите й от различни източници, но най-важният е архивът с документи на личния й гард Алексей Скрипчак от президентската Служба за сигурност. Данните са предоставени от анонимен подател, но са проверени от журналистите.

Според тях самолетът, който е довел Тихонова, е "Гълфстрийм G650", а цената му варира между 40 и 65 милиона долара. Пътуванията на Тихонова и бодигардовете й понякога съвпадат с полетите на джета, допълват разследващите журналисти. Те установяват, че

машината е била притежание на приятеля на Путин Генадий Тимченко,

който дължи богатството си на износа на руски нефт.

Бизнесменът я е купил, за да зарадва Путин, пише в. "Ведомости". Скоростта на джета е близка до тази на звука. Наемът на подобни самолети на час е между 7 и 10 хиляди евро. Едно пътуване до Мюнхен и обратно е струвало около 40 000 евро. В архива на Скрипчак няма данни Тихонова да е платила разходите.

През 2018 г. собственикът е сменен. Купен е от дъщерно кипърско дружество на Руския фонд за директни инвестиции. Той е държавен и се оглавява от Кирил Дмитриев, който отдавна се свързва със семейството на Путин благодарение на съпругата си Наталия Попова. Тя е приятелка на Катерина Тихонова и нейна заместничка във фондация "Инопрактика".

Другият самолет, който ползва семейството, е "Бомбардие", собственост на Алексей Репик. Неговата компания R-Pharm

произвежда ваксината срещу коронавирус

Спутник V,

а още в началото на пандемията Владимир Путин заяви, че една от неговите дъщери се е ваксинирала с този препарат и се чувства добре.

Разследващите журналисти са получили информация за множество полети на Kатерина до Мюнхен. Явно обаче й е омръзнало да се раздвоява между две страни, така че решава най-накрая да се пресели в столицата на Бавария. Това става ясно от имейл, получен от нейния охранител Алексей Скрипчак в края на 2019 г.

В графата "относно" на мейла пише "Преместване". Мениджърът на логистичната фирма обяснява на бодигарда на Тихонова как да се опишат и транспортират нейните вещи.

Не е ясно къде в Мюнхен живее Тихонова. Но пък от интервю на Игор Зеленски във в. "Зюддойче Цайтунг" от 2021 г. става ясно, че прекарва уикендите със семейството си. "Първо се наспахме добре, а после тръгнахме към Тегернзее. Полите на Баварските Алпи са великолепни", казва Зеленски.

Районът на езерото Тегернзее е любимо място за почивка на Катерина Тихонова и Игор Зеленски.
Районът на езерото Тегернзее е любимо място за почивка на Катерина Тихонова и Игор Зеленски.
Езерото Тегернзее е един от най-известните курорти и привлича руски аристократи

от векове. Местните жители протестират срещу руските олигарси, които купуват земя и имоти в района. Точно в момента хората от кръга около Путин не са добре дошли.

Според архива на Скрипчак Тихонова и Зеленски наистина са влюбени в това място, ако се съди по резервациите им.

Няколко пъти агентите охранители са отсядали в "Зеехотел цур Пост", чиито прозорци гледат точно към езерото. За ноември 2019 г. например има детайли за настаняването на трима бодигардове. Други шестима по същото време са отседнали в съседни хотели. Един от тях – "Леберхов", точно като хотел "До Операта" в Мюнхен, се превръща във втори дом на служителите по охраната на Тихонова.

Идиличният бюргерски живот не се вписва в моралните повели на Путин и неговите силовици, казва Роман Анин. Още повече че след като нападна Украйна, руският президент

определи като предатели всички западно ориентирани свои сънародници,

докато неофициалният му зет и баща на внучката му Игор Зеленски продължава да живее и работи на Запад.

Документите от имейла на Скрипчак съдържат детайли за хотелски резервации в цял свят на името на Тихонова и президентските служители по сигурността. Така се знае колко са похарчени за нея и за тях. Например през май 2016 г. тя е решила да прекара няколко дни в пристанищния град Халмстад в Югозападна Швеция за релакс и спа.

Заети са и две съседни стаи, в които са настанени по двама охранители. Единият е Дмитрий Данков. Журналистите откриват негова снимка в сайта на Хокейната лига на трудовите резерви. Той играе в екипа на клуб "Феникс", който обединява настоящи и бивши

служители на Федералната служба за сигурност

в Русия. Откриват и събитие, на което Данков охранява президента Путин.

Другата стая в шведския спа хотел е на името на Дмитрий Посуненко. В социална мрежа той е постнал видео от 2017 г. от честването на Деня на Москва на Червения площад. На него се вижда как Путин, Медведев и Собянин се отправят към местата си под аплодисментите на присъстващите московчани.

Един от тях прилича на Посуненко, казва Анин и сравнява двете снимки, които има.

Ден преди Тихонова да се появи в спа хотела в Швеция, 7 руснаци се регистрират в съседен хотел. Журналистите ги идентифицират като служители от президентската Служба за сигурност. Това прави 10 души за няколко дни на спа. За 2 дни настаняването им струва 3048 долара.

Има и други пътувания. През март 2017 г. Тихонова отива в Лондон. Шестима агенти вървят след нея. Резервацията им е за 2144 паунда. Но това е нищо на фона на постоянните полети на Тихонова и гардовете й за срещите със Зеленски в Мюнхен.

Само настаняването за споменатото пътуване от април 2018 г. в Мюнхен струва 32 000 долара. В архива на Скрипчак има и данни за използваните кредитни карти за плащанията към хотелите, които не се споменават в разследването.

В други страни семействата на управляващите се държат другояче, казва Анин и показва принцесата на Дания.

Тя води децата си

на детска градина,

карайки велосипед.

Така се придвижва към работното си място и премиерът на Холандия. Дори в САЩ, където децата на президента са обект на охрана според закона, това се критикува от опозицията.

"А в Русия е нарушение на закона да ангажираш 10 сътрудници на спецслужбите за среща на лице с годеника си. Семейството на президента се охранява само ако живее с него или го придружава в пътуванията му", добавя главният редактор на "Важни истории".

"Но архивите на Скрипчак показват нещо по-важно - завършва той. - И то е параноичният страх от външния свят, че дори среща, шопинг тур или спа почивка се превръщат в специална операция."