Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малката е на година и 2 месеца, когато смелата Анна Фишър се качва на совалката 

Всички деца могат да зададат въпроси на живо на безстрашната астронавтка в рамките на "Ало, Космос! Говори България!" на 13 септември 

За посетители на фестивала в София Тех парк любимото списание "Космос" ще е безплатно, а трите деца с най-интересни въпроси към Анна Фишър ще получат годишен абонамент

НАСА има много легендарни астронавти от ранга на първия човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг, но редом с него е и харизматичната Анна Фишър – първата майка, летяла в Космоса.

Тя завинаги ще остане в историята като дамския вариант на капитан Марвъл, тъй като две седмици преди да роди дъщеря си, приема предизвикателната мисия с „Дискавъри“.

Нищо в живота й не предвещава такъв обрат. Израства като дете с необичаен интерес към различни науки – увлича се от физика, химия, биология. С лекота получава бакалавърска степен по химия през 1971 г., а 5 години по-късно вече е и дипломиран лекар. Завършва с отличие престижния Калифорнийски университет и със съпруга си Бил, който също завършва медицина, решават да натрупат опит в спешната помощ. Бързо стават професионалисти,

справят се с всякакви ситуации,

но сякаш нещо им липсва.

В един момент попадат на обява, че НАСА търси специалисти с техния профил за пътувания в Космоса. Анна и Бил са млади, безумно влюбени в науката, а любопитството да открият тайните на Вселената ги влече неудържимо. В крайна сметка тя се явява на конкурса през 1978 г. и честно казва пред комисията на космическата агенция, че планира да има деца. За нейно учудване е одобрена и се мести в Хюстън, за да започне подготовката си за астронавт. Съпругът й е отхвърлен, но две години по-късно той също получава дългоочаквания отговор от НАСА и се присъединява към програмата.

Днес астронавтката с удоволствие гледа внучетата на дъщерите си.
Днес астронавтката с удоволствие гледа внучетата на дъщерите си.

През 1983 г. мечтата изглежда е на път да се сбъдне. Прекият им началник в НАСА вика семейната двойка в офиса си. Напрежението витае във въздуха, защото съпрузите са наясно, че само

един от двамата ще бъде избран за полет

в Космоса. Всеки иска мястото, но Анна сякаш е с по-малки шансове. Тя не само че е жена, а е и в напреднала бременност и е абсолютно убедена, че изборът на НАСА ще падне върху Бил.

В този момент шефът им ги поглежда изпитателно и казва: „Мисля да изпратя Анна“. 

Как се развива тази удивителна история, четете в новия брой на сп. "Космос", а ако искате да научите историята на Фишър от самата нея, заповядайте на „Ало, Космос! Говори България”.

"Космос" в "Ало, Космос! Говори България" - 13 септември

Списание „Космос“ ще е част от вълнуващото второ издание на събитието „Ало, Космос! Говори България!”, в което децата ще могат да задават въпроси на първата майка в Космоса – Анна Фишър.

Този STEAM&SPACE фестивал ще се състои на 13 септември в София Тех Парк, с подкрепата на Посолството на САЩ в София и на центъра на НАСА в Хюстън. Събитието се организира от Атлантическия клуб и 20-ина образователни и неправителствени организации.

Целта е да се разпали въображението на младежите да мислят, мечтаят и планират мащабно, да преследват кариера в STEAM и да намират решения чрез науката.

Първото издание на фестивала бе през миналата година, когато астронавтите Томас Песке и Марк Ванде Хей от борда на Международната космическа станция отговаряха на живо на ученически въпроси, подбрани чрез международен конкурс от професионално жури. Събитието беше предавано на живо по телевизия НАСА, социалните мрежи и българските телевизионни канали. Аудиторията надхвърли 3,5 милиона, а тази на поканените медии беше над 6,5 милиона души.

През 2022 г. организаторите са готови да полетят още по-високо, да се гмурнат по-дълбоко и да изкачат нови върхове, за да въодушевят децата да мечтаят. Подготвена е жива връзка с първата майка астронавт от НАСА – Ана Фишър, виртуална разходка из ЦЕРН (Женева), като отново предстои да се проведе конкурс за деца и юноши до 18 години, които ще имат възможност да зададат своите въпроси до Анна Фишър и представителите от ЦЕРН. Въпросите трябва да се запишат във видеоформат и да се изпратят до 4 септември. Пълните условия на конкурса могат да бъдат намерени на сайта (https://hello-space.eu/). Студенти и преподаватели също ще имат възможност да задават въпросите си на живо.

Предвижда се и експеримент по „базисна телепортация“ – квантова комуникация, за който „Космос“ неотдавна писа. Той се основава върху квантовата физика и поляризацията на квантите на светлината със специалното участие на доц. Лъчезар Георгиев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (БАН) и представител на България в борда на Европейската инициатива EuroQCI, European Quantum Communication Infrastructure.

Ще се проведат популярни лекции от водещи специалисти, ще има разнообразни работилници и щандове за деца и младежи. Включително развлекателна вечерна програма, като вълнуващ завършек на събитието ще е демонстрационният полет над небето на София Тех Парк от световния рекордьор Николай Калайджиев.

Целодневното събитие ще е напълно безплатно за деца, учители, родители и посетители.

Списание „Космос“ също ще има свой щанд в София Тех Парк и за всички посетители изданието ще бъде безплатно. А за децата, задали най-интересните въпроси на астронавтката Анна Фишър, наградата ще са три годишни абонамента за сп. „Космос”.