Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев
Гълъб Донев

Като "несериозна заявка, хвърлена в общественото пространство" определи служебният премиер идеята на Слави за референдум за президенска република

"Всички министри се справят добре със своите задължения. Изборът за този Министерски съвет се пада на президента Радев и казах, че ако някой от министрите не работи в полза на хората и не оправдае доверието, ще бъде сменен. На този етап оценката, която давам на всички тях, е много добра. Енергийният министър е натоварен с най-много очаквания. Още в първите дни бе създаден кризисен щаб, който да овладее тази разруха и хаос в енергетиката, баха направени и първите стъпки. Много бързо бе овладян финансовият колапс, който имаше в "Булгаргаз", довършва се и газовата връзка с Гърция, направени бяха и редица срещи с "Лукойл България", за да се направи опит да бъдат свалени цените на горивата. Ще се опитаме да довършим договора с "Газпром", който имаме за доставки на газ, водим и преговори тези доставки да бъдат разсрочени и през зимата, за да обхванат период и през 2023 г. Енергийният министър очаква отговора на "Газпром". Ние като служебно правителство искаме да довършим това, което имаме като договореност и не водим разговори за нови договори, това ще го прави редовното правителство. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой".

Това каза служебният премиер Гълъб Донев в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Дали ще има арбитражно дело или не, е въпрос на бъдеще", допълни той. "Едно е да имаш 7 танкера, които плават, съвсем друго - къде могат да бъдат разтоварени и включени в газопреносната система. Ето това нещо не беше осигурено, да осигурим за октомври един танкер бе пределът, с който разполагат терминалите за регазификация на втечнен газ и в Турция, и в Гърция. Водихме разговори и с двете страни, както и с Италия. Проиграли сме абсолютно всички възможности, най-важното без посредници. Слотовете са уговорени и изтъргувани много преди Петков и Василев да поискат офертата за втечнен газ", каза още той.

"В никакъв случай правителството ни не може да бъде обвинено в чистка и връщане на някакви модели. Това са нормални професионални персонални  рокади, винаги има необходимата аргументация защо се правят", категоричен бе Донев. И допълни, че не получава съвети от страна на президента Радев по въпросите за газа.

Той определи идеята на Слави Трифонов за референдум за президентска република като "несериозна заявка, хвърлена в общественото пространство". Тази тема не била обсъждана между него и Радев