Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дюнерите и баничарницата вече са затворени.
Дюнерите и баничарницата вече са затворени.

Легендарните баничарница и дюнери, в които е работил и Ицо Хазарта, в столичния кв. “Красно село”, затвориха след заповед на кметицата на района Росина Станиславова. Поводът е, че са отчуждени, от 2 дни са без ток.

От компанията, която държи дюнерите, обясняват, че става дума за заповед на Столичната община от 2019 г. С нея е отчужден имот на бул. “Гоце Делчев”. Доводът е, че общината се нуждае от пространството за изграждане на обект - публична общинска собственост. Предвидено било изграждане на тунела под бул. “Цар Борис III” с прилежащи рампи по бул. “Гоце Делчев” и ул. “Житница”. Впоследствие тунелът бе изграден, като търговските обекти са отделени, намират се на тротоара и са отделени от пътното платно с ограда, но плановете на общината са да влязат в уличната регулация.

От дюнерджийницата, която е сред най-известните в София, веднага започват дела. Оспорват отчуждаването, но въпреки това са изгонени на 23 август. Токът им е спрян, а според тях така на улицата останали 35 служители. Станиславова също била там, казват те, както и полиция.

Росина Станиславова
Росина Станиславова

Кметицата не отговори на обажданията на “24 часа”, но коментира казуса във фейсбук. Там написа, че има решения на съда още от февруари и собствениците са били предупредени. Въпреки това не се преместили. Затова се стигнало до спирането на тока и водата на дюнерджийницата, в която в началото на кариерата си дюнери правеше и Ицо Хазарта от “Ъпсурт”. Днес той е сред знаковите лица на “Продължаваме промяната” и в последния парламент бе депутатът, избран с най-много преференции.

Росина Станиславова стана известна миналата година с няколко решения, водещи до конфликт на интереси. По време на пандемията кметицата се е самоназначила за директорка на европроект и е платила сама на себе си. В добавка след проверка на КПКОНПИ стана ясно, че Станиславова е назначила и дъщеря си в проекта. В крайна сметка “Демократична България”, чийто кандидат бе тя, оттегли доверието си от нея и я изключи от формацията, а съдът потвърди решенията на антикорупционната комисия за конфликт на интереси. След като “24 часа” описа случаите, Станиславова ни прати чехли, халат и други тоалетни принадлежности.