Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър-председателят на Финландия Сана Марин СНИМКА: Ройтерс
Министър-председателят на Финландия Сана Марин СНИМКА: Ройтерс

Премиерът впечатли с достойното си поведение след записите

Въпреки своите 36 години Сана Марин влезе в новините и очарова цяла Европа със смелите си действия като държавен лидер.

Тя успя да преобърне обществените нагласи във Финландия в полза на членството в НАТО, а острият й тон по отношение на Москва изненада много по-опитни нейни колеги.

Въпреки натиска и заплахите Марин не се поддаде на шантажа от страна на Москва и даде достоен отговор на Кремъл, след който там вече никой не си и помисля да подхване темата за Финландия.

Случайно или не, видеото как танцува и се забавлява в приповдигнато настроение изтече ден след като страната обяви, че ограничава визите, издавани на руснаци, с 90%. Затова мнозина споделиха в социалните мрежи, че премиерът на Финландия

е жертва на поредната

“руска атака”,

а близък от обкръжението й е бил подкупен да предостави кадрите.

Видеото е публикувано за първи път от таблоида Iltalehti и е компилация от няколко изтрити след това поста в инстаграм профил. То е заснето с мобилен телефон и участниците в партито сами се снимат и позират специално за кадрите. На тях се вижда как Марин танцува, пие и се забавлява с приятели в частен апартамент.

Тя призна, че кадрите са истински и че са направени "преди няколко седмици". На тях се разпознават още двама известни тв и радиоводещи, инфлуенсър, стилист, певица и депутат от Социалдемократическата партия на Марин.

Малко след това се появи и друго клипче, на което тя танцува в дискотека в Хелзинки с известен финландски музикант.

Марин обяви, че

не смята да

променя поведението си

и че се надява обществото да я приеме такава, каквато е.

"Аз имам семеен живот, имам професионален живот и имам свободно време, което прекарвам с приятели - защити се тя. - Също като много хора на моята възраст. Аз ще бъда същият човек, който съм била и досега - и се надявам, че това ще бъде прието."

Именно този подход и отказът й да се разкае, защитавайки правото си на личен живот, впечатлиха дори политическите й конкуренти.

Според защитниците й, откакто встъпи в длъжност през декември 2019 г., Марин е подложена на безпрецедентен медиен натиск в страната си само защото е сравнително млада, успяла и способна жена. След изтеклите записи много дами я подкрепиха и окуражиха да продължи да бъде себе си. Това бе причината много представители в Европейския парламент и журналисти също да публикуват видеа от своите партита.

Запитана дали ще търси предателя, дал на пресата видеото, Марин казва, че ще запази приятелството си с присъстващите на купона.
Запитана дали ще търси предателя, дал на пресата видеото, Марин казва, че ще запази приятелството си с присъстващите на купона.

Въпреки това критиците й констатираха, че ако досега Марин използваше доста умело социалните мрежи, сега тя стана тяхна жертва. При това точно когато е

на върха на популярността си

Каролина Туоминен, която е в компанията на Сана Марин в клипа, казва, че записите са направени само за лично ползване и недоумява как са изтекли в медиите: "Много пълнолетни хора прекарват вечерите си по този начин. Понякога алкохолът също е част от тях. Не мисля, че има нещо странно извън това, че в момента се вижда от всички." Според нея консумацията на алкохол по време на партито е била "напълно нормална" и никой не е използвал други вещества.

На въпроса дали възнамерява да продължи да прекарва свободното си време със същия кръг хора, от който, изглежда, е изтекло видеото, Марин смело заявява, че ще запази приятелите си.

“Нямам какво

да крия,

не съм направила нищо незаконно", казва тя.

Въпреки това в социалните мрежи започна дебат дали тя не прекарва повече време в забавления, отколкото да управлява страната. Други обаче не виждат нищо укорително в това: "Сана Марин доказва, че когато работиш здраво, можеш и да се забавляваш здраво".

"Финландия трябва да е благодарна за скандалите, които има", казва в нейна защита водещият Тревър Ноа, сравнявайки репортажа за Марин, която пее и танцува с приятели на частно парти, с политическите скандали в Америка, където неотдавна беше обискиран домът на бившия президент Доналд Тръмп, докато агенти на ФБР търсеха строго секретни документи, които може да съдържат ядрени тайни.

Друга причина за огромния отзвук около първия видеоклип на Марин бе това

дали един от

нейните приятели

не казва думата jauhojengi - буквално “банда брашно”

- предполага се, че това е жаргон за кокаин.

Именно тази фраза подтикна лидера на крайнодясната партия "Финландци" и депутат от Партията на центъра - партньор на Марин в коалиционното правителство, да й предложат да се подложи на тест за наркотици. Нещо, което тя направи и резултатът бе отрицателен.

Във Финландия широко се дискутира и произходът на клипа - и по-точно кой е "предал" Марин. Освен руска връзка се търси и "агент" на опозицията, който е продал кадрите. Сред заподозрените е и главният редактор на вестника, който първи публикува записите. Той е женен за ръководителя на пресслужбата в "Национална коалиция", която е опозиция на управляващата партия на Марин.

В анализ на "Евронюз" се посочва, че клипът може да реши и политическата съдба на младата жена. Въпреки това Марин се радва на завидно обществено одобрение и само нови социологически проучвания ще покажат дали изтеклите видеа ще повлияят на рейтинга й.