Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сана Марин
Сана Марин

Младата жена шокира със снимки как кърми и се грижи за бебето си по време на официални срещи

Вероятно поне веднъж сте попадали на новината, че финландският премиер Сана Марин въвежда 4-дневна работна седмица с 6-часов работен ден. Разбира се, че това не е вярно, но атрактивната "новина" е първият сблъсък на най-младия министър-председател в света с фейковете, с изопачаването на факти и с огромния интерес към всеки неин ход.

След като поема премиерския пост през 2019 година, Сана Марин е непрестанно под светлината на прожекторите, критиците в страната й често я обвиняват в неподходящо поведение, а поддръжниците й я възхваляват за смелостта и дързостта й.

Спомен от сватбата на финландския премиер
Спомен от сватбата на финландския премиер

Може би окуражена от това, тя си позволи да се включи в купон с приятели, а видеото предизвика истински земетръс от девета степен в страната и в Европа. На кадрите

тя изобщо не се притеснява да пее,

да танцува

и да се държи като всеки млад човек на весело парти.

Първосигналната реакция във Финландия бе болезнена. Там неслучайно лидерите винаги носят оставката в джоба си.

През 2008 г. тогавашният външен министър на Финландия Илка Канерва се оттегли, след като стана ясно, че е изпращала скандални есемеси на финландска знаменитост с противоречив имидж. Сана Марин пък пое управлението на държавата, след като предшественикът й Анти Рине подаде оставка заради недоволство, породено от стачка на пощенските служители.

Скандалите преследват и Марин от първия й работен ден, но засега младата дама среща изненадваща подкрепа от финландците, които са готови да й простят всичко заради смелите и разумни решения.

Сана Марин с бебето си
Сана Марин с бебето си

Предисторията на новината с шестдневната работна седмица

е, че подобна идея все пак е била обсъждана на форум на социалдемократите, издигнали Марин за премиер. Тя обаче е отхвърлена и не става част от правителствената програма.

Самата Марин още преди да стане премиер, публикува туит, в който изказва мнение, че за хората би било по-добре да прекарват повече време със семействата и любимите си занимания. "Това може да бъде следващата стъпка в нашия трудов живот", аргументира се тя.

Въпреки че до подобно решение не се стига, западни медии периодично излизат с подобно заглавие, а това води до напрежение и скандали в страната. Стига се дотам, че Марин моли официално изданията в европейските страни да търсят потвърждение на новините си и да не разпространяват фейкове.

Кадър от разпространените видеозаписи
Кадър от разпространените видеозаписи

От самото начало на политическата си кариера Марин е обект на огромен интерес към личния й живот. Лепват й дори прякора Парти Сана в пресата, след като самата тя публикува в инстаграм свои снимки от купони с приятели и от музикални фестивали. Кадър, на който кърми дъщеря си, пък раздели на два полюса майките в страната - има ли място в социалните медии за подобни изображения, и то от страна на висш държавник.

Сана успя да влезе в полезрението на медиите и със скандал, озаглавен "Закускагейт", след като журналисти изкараха наяве, че семейството на премиера харчи около 300 евро на месец за закуски в резиденцията. В същото време във финландското законодателство не е уточнено дали трябва да се купуват хранителни продукти за премиера. Марин бързо реагира и обяви, че ще върне похарчените средства за храна на семейството й за цялата година.

Следващият скандал около нея бе, когато Сана Марин излезе на вечеря в Хелзинки малко след като външният министър на страната дава положителна проба за коронавирус, а тя попада в списъка му на контактни лица. Тогава е била инструктирана от здравните власти, че не е необходимо да се изолира, защото е напълно ваксинирана.

Впоследствие все пак е

посъветвана с текстово съобщение да се самоизолира, но тя го пропуска,

защото оставя служебния си телефон у дома.

Г-жа Марин вижда текста на следващия ден, прави тест, който се оказва отрицателен, но критиците поставят под съмнение нейната преценка.

Първоначално тя се защити със съвета на държавния секретар на страната, който й казал, че не е необходимо да се изолира, след като вече има две дози ваксина. Малко по-късно промени позицията си и отбеляза във фейсбук: „Трябваше да внимавам по-добре в събота вечерта и да проверявам внимателно инструкциите, които получавам. Ще си взема поука".

Марин се прочу и като първия премиер на страна от ЕС, който призова да се контролира разпространението на коронавируса чрез ограничения за пътуване за хора, отказващи ваксинации. С това предизвика гнева на антиваксърите, които месеци наред разпространяваха в социалните мрежи

колажи как Сана “чипира” населението

на страната си.

Младата жена е свикнала с неодобрението на обществото от малка. Родена през 1985 г. в Хелзинки, Марин е отгледана от нетрадиционно семейство - биологичната си майка и нейната партньорка. В интервюта тя често споделя за начина, по който се е чувствала като дете.

"Бях невидима - признава тя в интервю. - Не говорех открито за семейството си. Децата, които знаеха, в училище ме отбягваха. Именно мълчанието беше най-трудно. Знаех, че не съм от истинско семейство, и това ми тежеше. Но не бях много тормозена. По-скоро децата не се занимаваха с мен. Бяха решили, че съм различна, а аз бях точно като тях. Интересувах се от същите неща, исках да имам приятели. Това се случи на по-късен етап."

Като тийнейджърка тя работи в пекарна. Марин е първата в семейството си, която получава образование в университет. Нито майка й, нито останалите й роднини имат висше образование. Въпреки това Марин винаги е казвала, че именно нейната майка е пример за упоритост и за човек, който се справя с трудностите дори когато цялото общество е срещу него.

По време на управлението си Марин вдигна и сватба. През 2020 година се омъжи за дългогодишния си партньор Маркус Райконен. Церемонията се състоя в официалната правителствена резиденция в Хелзинки, а на нея присъстват едва 40 гости. След тържеството Марин публикува снимки в личния си профил в инстаграм: „Щастлива съм и благодарна, че мога да споделя живота си с мъжа, когото обичам. Видяхме и преживяхме много заедно, споделихме радости и скърби, подкрепяхме се на дъното и в бурята. Живяхме заедно в младостта си и пораснахме с любимата ни дъщеря. От всички хора ти си точно за мен. Благодаря ви, че сте до мен."

Тя и мъжът й са на една и съща възраст и се запознават, когато са едва 18-годишни.

Сана Марин активно документира моменти от бременността и майчинството си в социалните медии, показвайки как отглежда малката Ема Амалия Марин, съчетавайки графика си на премиер със задълженията на обикновена майка. Това е друга широко дискутирана тема в страната й -

успява ли тя наистина да съчетава работните си ангажименти

с тези на майка,

или едното е за сметка на другото? Сана често разказва колко много й помага мъжът й в това отношение.

Именно затова тя обяви плановете си да даде на бащите същото количество платен отпуск за отглеждане на дете, каквото се полага на майките, като по този начин насърчи равенството между половете и повиши раждаемостта.

"През целия си живот съм оборвала различни обществени стереотипи - защитава се Марин в едно от последните си интервюта. - Затова отговорно казвам, че мъжът и жената могат да си поделят грижите за едно дете равностойно. Не мисля, че детето ми е лишено от моето присъствие, нито че работата ми страда, защото съм майка."