Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борислав Панев е обвинен за убийството на швейцареца.
Борислав Панев е обвинен за убийството на швейцареца.

Швейцарецът обмислял развод заради връзката на жена си с обвиняемия Борислав Панев

Синът на жертвата Фабиан насочил разследващите към мащехата си и интимния ѝ приятел

Убитият швейцарски бизнесмен Удо Ланге и синът му Фабиан са имали модерна фабрика за силиконови изделия в Божурище, а бизнесът е бил за десетки милиони, показа проверка на “24 часа”. Тя е втора такава за него. Преди време той и съпругата му Елизабет продали за огромна сума на шведския консорциум “Трелеборг” първия си завод за силиконови изделия в пернишкия кв. “Мошино”. През 2017 г. Удо започнал да гради втория завод в съдружие със сина си. Елизабет не е съдружник във фирмата. Ако не бъде обвинена за смъртта му, тя ще го наследи поравно със сина му. По разследването изплува и друг любопитен детайл - Удо е искал да се разведе с жена си, а при този вариант тя не е имала шанс да вземе част от богатството му.

Три различни версии за смъртта на мултимилионера от Швейцария се появиха, преди да се разбере как точно е убит. Ланге бе открит мъртът в гаража си на 11 август в комплекса “Делта хил” край Перник.

В първите минути разследващите решили, че става дума за естествена смърт, тъй като нямало следи от насилие. Гаражът бил чист, по Удо не личали рани. Затова първоначално смъртта била записана като инфаркт. На следващия ден обаче станало ясно, че швейцарецът има дупка във врата. По нея имало следи и от нагар, затова се предположило, че става дума за малокалибрено оръжие, вероятно куршум 5,6 мм. Не открили гилза, нито проектил, а белят дроб на мъжа бил пробит. Имал и вътрешен кръвоизлив и счупени ребра. Затова разследващите се насочили към нова версия – пробождане с шило.

По това време – на 12, 13 и 14 август, разследващите не са сигурни и какво точно се е случило в гаража. Смята се, че следи са крити. "Беше направен опит това убийство да бъде замаскирано До късно през нощта са извършвани действия от полицаите. Работим по всички версии, защото този човек е преместен от мястото, на което е бил убит. Има данни, че са сменени дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството. Тези действия са разкрити на много ранен етап”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Това е и основната версия - разследващите подозират не един, а двама души. Това са съпругата Елизабет и служителят в нейната пекарна и любовник Борислав Панев. Синът на Удо ги насочил към тях.

Той дошъл от Швейцария с кола на 12 август. По невнимание блъска пешеходец в София, а мъжът умира. Това не пречи синът да бъде разпитан. Той разказал, че баща му му споделил, че обмисля да се разведе с Елизабет. Служители в пекарната в “Делта хил” обяснили, че от известно време Борислав и шефката им били особено близки. Говорело се, че и преди имали връзка, но я прекратили. Според слуховете месеци преди убийството на Удо отново се сближили.

Сутринта на 14 август двамата били задържани. При ареста на Борислав в дома му били открити патрони, за които мъжът нямал разрешително. Не е ясно дали е обмислял да убие Удо с пистолет, или ги е имал по друг повод. Засега прокуратурата не го е обвинила за тях. По време на задържането Борислав отричал да има каквото и да било общо със смъртта на Удо. Направили му натривки, които показали, че няма следи от златни частици по ръцете. Такива са открити по тялото и дрехите на Ланге.

По същото време Елизабет също била в ареста. По нейните ръце имало такива следи, а разследващите предполагали, че може да са от шилото, с което е прободен мъжът ѝ. Тя била разпитвана дълго. Според справката за задържането ѝ е била с белезници 14 часа. Тя обяснила всичко на полицаите. Те преценили, че трябва да даде показания пред съдия. Така в 22,50 ч на 14 август тя била разпитана пред магистрат от Окръжния съд в Перник. Тогава разказала и как е станало убийството. Обяснила и че Борислав го обмислял от месеци. 

Удо Ланге и съпругата му Елизабет на бизнес форум
Удо Ланге и съпругата му Елизабет на бизнес форум

57-годишният мъж си купил електрошок няколко дни преди 11 август. С него искал да зашемети Удо, който да се свлече на земята в безпомощно състояние и да не оказва съпротива. Тогава щял да премине към втората част от плана си – да го отрови с хлороформ. Мъжът се надявал, че заради липсата на следи ще изглежда, сякаш Удо е починал от естествена смърт и никой няма да провери дали е отровен.

Борислав избрал 11 август, за да ликвидира съпруга на любовницата си. След работа в пекарната, която също е в комплекса “Делта хил”, Борислав се скрил в гаража на семейството. Докато се прибирал от София, където има бизнес с производство на силикон, Удо се обадил на Елизабет. Казал, че скоро ще си е вкъщи. Съпругата не казва дали е информирала Борислав, но описва какво е станало след това. 57-годишният ѝ любовник едва изчакал Ланге да затвори вратата на гаража си и му пуснал електрошок. Една от жичките се забила във врата на Удо и оставила раната, която разследващите първоначално мислели, че е от куршум или шило. Ланге паднал, но електрошокът не бил достатъчно силен, че да изпадне в безсъзнание. Затова Борислав се качил на гърдите на швейцареца и започнал да притиска устата му с напоен с хлороформ памук.

Удо обаче се съпротивлявал. Затова Борислав започнал с колена да притиска гръдния му кош. От натиска Панев счупил ребро на Удо. То се забило в белия дроб на швейцареца и му причинило вътрешния кръвоизлив, открит при аутопсията. Затова и в гаража нямало следи от кръв, каквито би имало при убийство с шило. По това време Елизабет твърдяла, че била в дома си, но не и в гаража. Засега това не е потвърдено, нито отречено. Знае се обаче, че след като Удо е издъхнал от отровата едва минути след като се е прибрал, камери са заснели силуети на мъж и жена, които бягат към гората. Смята се, че това са Панев и Елизабет. Малко след това жената подала сигнал, че е намерила Удо мъртъв в гаража. Панев пък се прибрал в дома си в София, където според разследващите се отървал от тейзъра и хлороформа.

Това е новият завод на Удо и сина му в Божурище.
Това е новият завод на Удо и сина му в Божурище.

Панев отрича да е убил Удо. “Не съм извършил престъпление и моля за по-лека мярка. Невинен съм. Непрекъснато помагам на разследващите, не съм аз извършителят. Няма смисъл да се укривам. Когато дойдоха, си бях вкъщи. Ако бях виновен, щях да съм се скрил. Моля ви, дъщеря ми изпадна в шок онзи ден”, каза обвиняемият пред съда в Перник, който го остави в ареста с мотива, че показанията на Елизабет са доста подробни и с голяма степен на вероятност точно Борислав е убиецът. В четвъртък Апелативният съд в София ще реши окончателно дали любовникът на Елизабет Ланге ще остане за постоянно в килията.

Мъжът има 3 предишни условни присъди. Те са за обсебване на чужда вещ, длъжностно присвояване и измама, но е реабилитиран и по трите.

Според водещата версия любовта между Елизабет и Борислав е само единият мотив за убийството. Другият, смятат разследващите, е, че при развод съпругата е щяла да загуби всичко и да остане без пари. Тя имала своята пекарна, но се предполага, че Удо и адвокатите му са щели да успеят да вземат и нея. Репутацията на бизнесмена е безупречна - той не само е решил да дойде да живее в България, а е направил сериозни инвестиции и е въвел иновативно производство, като по този начин е осигурил работа на няколкостотин българи.

“Дойде като милионер от Швейцария. Удо беше страхотен човек - сладур. Невероятен. Изключително честен и добър човек беше - разказва по този повод близък на семейството. - Фирмата му се занимаваше с производство на детайли от каучук и силикон, които той смесваше по някакъв оригинален и сложен начин. Включваше и компютърно 3D моделиране. Построи фабрика в Перник. Спомням си, че когато купуваше мястото за нея, имаше и официално откриване, на което присъстваше дори швейцарският посланик. Направи и една огромна постройка за живеене в “Делта хил” - истински палат. Когато си взе мястото, ходехме заедно при строежа, който аз наричах електростанция, тъй като къщата е фамозна и е оборудвана с всякакви фотоволтаици, подово отопление и други страхотии. Само холът беше 30 на 7 метра, а в нея има и отделен апартамент за гости”, разказва близък на швейцареца.