Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Енергийният министър Росен Христов. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Енергийният министър Росен Христов. Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Само един танкер с втечнен газ на американската компания "Шиниър" ще купи Булгаргаз" и то за само за октомври. Това заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг, свикан в 19 ч във ведомството. Останалите шест от седемте танкера, договорени по време на правителството на Кирил Петков са отказани. В 17 ч днес изтече срока на офертата на "Шиниър" за танкерите.

Купуването само на единия танкер е защото е договорен само един слот за разтоварване и той е на терминал в Турция. 

Христов благодари на "Шиниър" за гъвкавостта, тъй като не са променили офертата си, въпреки че танкерът е един, както и на зам. енергийния министър на Турция Байрактар за съдействието при осигуряване на слот на терминала.

Отказани са танкери за ноември и декември, нямало слотове, или цените били такива, че правели газа непродаваем.  Така за октомври от необходимите количества са осигурени 1/3 втечнен газ на "Шиниър" и 1/3 азерски. За останалата 1/3 за октомври, както и за доставки за ноември и декември, ще се водят преговори. Христов заяви, че с тези доставки газът е на конкурентна цена спрямо пазарните условия, но трябва да се осигурят и другите количества. 

Не можахме да намерил слотове на цена, която да е икономически изгодна, затова "Шиниър" коригираха офертата за доставка на един танкер за октомври при същите условия, каза министърът. Той поясни, че цената на слота, на операциите за регазификация и транзит са  двуцифрени суми в милиони евро. Това прави цената на газа, доставен до България неконкурентна.  

В момента преговаряме танкер по танкер, за да решим непосредствените нужда за септември и октомври. Оттук нататък се фиксираме на средносрочни договори за 6 месеца или за година и то на тръбопроводен газ на конкурентни цени. Така няма да се налага да бягаме в последния момент да осигуряваме някакви количества, които е трудно да се договорят, особено ценово, заяви министърът. 

Той уточни, че предстоят преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките, имало индикации от турски компании, че могат да осигурят тръбен газ. 

Министър Росен Христов коментира, че страната ни има достатъчно оферти за газ. "Не ни притесняват толкова количествата, имаме оферти, най-много ни притеснява цената и тенденцията на увеличаване".

В момента получаваме газ на цена над 300 лева, каза той, а по-късно поясни, че цената е между 300 и 400 лв. за мегаватчас, което е гранично за повечето компании от индустрията. На тази цена ще се предизвика инфлация, която трудно ще се понесе от някои компании, каза още министърът и добави, че оттук нататък фокусът е намирането на варианти за доставка на най-ниски  и системни доставки на тръбна газ. Христов поясни, че това, което ще направят за сектора на доставки на втечнен газ е да участваме в търговете за слотове за 2023 г. на терминала при остров Ревитуса в края на август и началото на септември. 

Ако успеем да договорим слотове на конкурентна цена, ще договорим и доставка на танкери. Министърът обаче уточни, че предпочитанията са за доставка на тръбен газ, тъй като това е много по-управляемо и по-системно. 

Той каза още, че преди няколко дни е имал среща с посланика на Азебрайджан, който го уверил, че имат резерви за доставки на газ, въпросът е цената.

На 16 август пък приключи срокът за оферти за доставка на 550 млн. куб. м газ на търга, обявен от “Булгаргаз”. Подадени са 15 оферти от български, гръцки и турски фирми. Имало е предложения с отстъпки от 5 до 30 евро. Договори вероятно
няма да бъдат подписани заради предложените високи цени.

В същото време газът в Европа трескаво върви нагоре. В петък тя постигна нов рекорд - на нидерландската борса ТТF по обяд мегаватчас стигна 248 евро, но след това падна до 241.
Газови експерти коментират, че при тези цени в Европа офертата на американската компания “Шиниър” е изгодна. При сегашните котировки цената на американците е с отстъпка от 40 евро.