Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

В Англия се обучават украински новобранци.
Амбициозна програма, ръководена от Великобритания, има за цел да осигури военно обучение на 10 000 новобранци и щабни военни за украинската армия. Така ще се помогне на съпротивата срещу руската инвазия. Инициативата, започнала през юни с повече от хиляда британски войници, специализирани в чуждестранно обучение. Британските треньори вече изпратиха 2000 украинци обратно в битката.

Обучението на войски от чужденци отдавна е част от плана на Украйна за борба с нахлуването на Москва. Преди войната Великобритания и други западни съюзници, включително САЩ, обучаваха украинската армия. Сега и други държави, включително Канада, Дания, Финландия, Швеция и Нова Зеландия, обещаха да се присъединят към Великобритания.

Експерти казват, че западното бойно обучение е изиграло важна роля в подпомагането на украинската армия по време на войната. „Украинската армия е много по-малка от руската, така че качеството на обучението трябваше да компенсира количеството“, каза Джейми Шей, бивш говорител на НАТО. Обучението има за цел да подготви наборниците с основни военни умения.

Предистория: Центърът за обучение в Яворов, украинска военна база извън Лвов, която беше атакувана от руските сили през март, беше център за обучение от експерти на Великобритания, Канада, Латвия, Полша, САЩ и други западни държави на украинската армия от 1990 г. насам.

Операция: Няколкостотин украинци, включително бивши учители, строителни инженери и бизнесмени, бяха транспортирани до военна база в Кент, едно от четирите места, където британски инструктори водят триседмични курсове, които обхващат бойни тактики, медицинско и оръжейно обучение и законите на войната.

*От фейсбук!