Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три сценария за войната и парното

Политиците се гърчат как да признаят, че пак ще разчитат на"Газпром". А следващата зима? А след 5 години? Аз лично залагам 10 лева, че до 5 години ще се обърнем кръгом и ще сме клиенти пак на старата тръба. И всички инвестиции в диверсификацията ще са хвърлени на вятъра.

Дайте да помислим. Смятате ли, че замисълът на Чичо Сам е да пренасочи неизчерпаемите руски ресурси към своя основен конкурент – Китай? Едва ли. Сама по себе си тази мрежа от газопроводи е невероятно богатство, което дава и огромна власт. Чичо Сам не е толкова прост, че да я остави да ръждясва. Много по-вероятно е днешният тръбен зов за диверсификация да е временно положение, докато руските находища преминат в правилните ръце.

Когато Русия бъде укротена, тя сама ще отстъпи контрола върху газопроводите и находищата си на американски компании. Тогава ще ни бъде позволено да признаем, че България няма да има нужда нито от втечнен американски газ, нито от гръцката тръба, нито от "Балкански поток", защото най-сигурното и евтино снабдяване е от добрите стари тръби през Украйна и Румъния.

Овладяването на находищата и тръбите от западни компании

започна при управлението на Борис Елцин в средата на 90-те години. Тогава големите руски добивни предприятия бяха приватизирани и акциите им се котираха на световните борси, преминавайки в по-надеждни западни ръце. Например компанията "Юкос", която владееше огромен дял от руските нефтени находища и преработвателни предприятия, бе купена без пари от олигарха Ходорковски, той регистрира собствеността в офшорка и започна да я разпродава. През 2003 г. предаде акциите на барон Ротшилд, а през 2005 г. "Юкос" вече се управляваше от американеца Стивън Тийди. Но хората на Путин я фалираха, прибраха нефта в патриотични ръце, а Ходорковски влезе в затвора.

Руският нефт

бе разделен на няколко части,

които днес не са съвсем руски. Но "Газпром" си остана монопол. Мажоритарният дял от акциите му премина в частни ръце и вероятно до днес щеше също да е разпродаден на Запад, ако не бе възникнал Путин с групата патриотични олигарси, които решиха да запазят руските ресурси за себе си. Да, те пак аутсорсват дейността си на западни компании, но запазват контрола и прибират лъвския пай от печалбите.

Обективно погледнато, американските компании са прави да са недоволни. Първо, защото им бе отнето нещо, което вече почти имаха. И второ, защото Русия не владее модерните технологии за извличане на газ и нефт. Бъдещето на този бизнес е Арктика, огромната част от Северния ледовит океан е в руската комерсиална зона, но Русия няма необходимите сонди и платформи и не е в състояние да ги произведе. И шистов газ не умее да извлича. Ясно е, че ще използва като подизпълнител я "Ексон", "Шеврон", я друга подобна компания. Но контролът и лъвският пай ще бъдат пак в руски ръце.

Затова САЩ иска от Кремъл да се върне към пазарната демокрация от времето на Елцин. Стане ли това, "Газпром" вероятно ще бъде разделен на няколко компании, които ще се котират на световните борси и рано или късно ще минат в ръцете на когото трябва.

Очевидно войната в Украйна е проект,

който трябва да доведе до сваляне на режима на Путин. Но колко време ще отнеме? Афганистанската авантюра на Брежнев продължи 10 години и доведе до разпада на СССР. Украинската война ще продължи колкото трябва, дано не е дълго.

Много интересно е човек да наблюдава как Чичо Сам придърпва Путин все по-навътре и по-дълбоко в конфликта, като рибар, който е закачил голяма риба и внимава да не скъса кордата. Ние тук нямаме такива големи риби, но който е чел "Старецът и морето" от Хемингуей, знае колко тежка е битката.

Започвайки с минималното, САЩ постепенно нарастват и нарастват оръжието за Украйна, поддържайки едно относително равновесие. Русия постига минимален напредък, по час на лъжичка, но всъщност тъпче на едно място. Западът постепенно дава на Украйна все по-мощни гаубици и американски катюши, които се прицелват с помощта на спътниците на Мъск. Неотдавна Конгресът на САЩ гласува 100 милиона долара за обучение на украински пилоти. Нищо чудно догодина Украйна да получи изтребители Ф-15 и Ф-16, след което Русия ще загуби превъзходството си във въздушното пространство. Не бих се учудил, ако сред тях са самолетите, които ние тук чакаме.

Колкото по-дълго се проточва войната, толкова по-големи са шансовете в Русия да победи демокрацията. И в резултат българското население също може да види малко светлина в дъното на тунела.

Възможни са няколко сценария

Тук ще се спра само на три, които очертават рамките.

Сценарий 1. Путин побеждава. Ако войната завърши в рамките на 1 година с териториални придобивки за Русия, Путин ще бъде национален герой и ще получи още един 6-годишен мандат. Формата на управление ще застине в състояние на еднолична диктатура. Ако ЕС наистина спре визите за руснаци, Русия ще заприлича на СССР.

В такъв случай България ще бъде притисната да скъса напълно с "Газпром". Това вероятно ще продължи още 5-10 години, докато властта на Путин бавно, но неизбежно ерозира.

Сценарий 2. Войната се проточва 2-3 години и нагоре. Едва ли руснаците ще търпят толкова дълго – това не са съветските граждани от миналия век. А и няма ги онези репресии. Ще започнат все по-масови протести, демонстрации и бунтове.
Путин ще бъде свален от близки
до властта хора,
които ще стоварят върху него цялата вина. Те ще дадат на "Ексон", "Шеврон" и другите сериозен дял от бизнеса, но едва ли ще изпуснат контрола върху "Газпром". И тъй като ще търсят прошка, нищо чудно да свалят цената на газа наполовина. Пак ще са на печалба.
Сценарий 3. Русия търпи поражение от Украйна, губи и Крим. Унижението ще е толкова дълбоко, че ще предизвика революция. Ако оцелее, Путин ще бъде предаден на съда в Хага. Блогерът Алексей Навални ще излезе от затвора, ще поведе опозицията и ще стане президент. Много скоро "Газпром" ще се бъде демонополизиран и поделен между "Ексон", "Шел", "Бритиш петролиум" и т.н. Тогава България ще получи указания да се върже пак за тръбата през Румъния.
При този сценарий е вероятно "Росатом" ще бъде продаден на "Уестингхаус". Тогава най-сетне на България ще бъде разрешено да построи АЕЦ "Белене" и да сложи там прашасалите реактори. А защо да не построим и "Южен поток"? В един момент Чичо Сам може да реши да заобиколи Турция, която взе да се държи твърде самостоятелно.
Нищо не пречи "големият шлем" на президента Георги Първанов да се осъществи докрай. Правилната геополитическа ориентация е като красиво момиче – каквото поиска, веднага го получава.