Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боян Чуков
Боян Чуков

Все по-често наети евроатлантически анализатори започват да иронизират рязкото намаляване на динамиката на сраженията в Украйна. Създава се преднамерено усещане, че руснаците затъват поради липса на достатъчно военни части и наличието на ново западно вундервафе на украинския фронт. Създават се целенасочено внушения, че оръжието и боеприпасите на руските военни са на привършване, руската икономика фатално се свива и Кремъл няма как да се справи с несъмнено по-големия потенциал на консолидирания Запад.

Правят се усилия да се създадат вътрешни безредици в Русия. Разпалват се конфликти по границата на РФ. След като и Нова Зеландия се включи в обучението на украински военни, то е доста малоумно да се говори за "войната между Русия и Украйна". Такава война просто няма. Засега на украинска територия има СВО.

Украйна е само прелюдие към глобалното пренареждане на геополитическата мозайка. В глобалната война между консолидирания Запад и Русия да се правят средносрочни прогнози е несериозно. Играта "кой познал, а кой не" е за биомасата и има чисто примитивно-пропагандна стойност. Все още в социалните мрежи има лауреати, които считат, че е въпрос на дни Зеленски да превземе Владивосток. Последното е доста по-различно от фотосесия във "Вог".

Путин периодически изрича нещо много "цветно", а после по темата много дълго време мълчи. В потока от събития хората забравят какво точно е казал руският президент. Това обаче не значи, че Путин забравя какво е говорил. Просто го подценяват. По същия начин подценявахме Запада преди 1989 г. И какво се случи всички знаят. Въпреки множеството различни интерпретации. Русия размишлява и трупа сили. Киевският режим има поведение, което наподобява на това на Наполеон 1812-14 г. или на Хитлер 1941-45 г. Зеленски се заканва да разгроми Русия, но прибира документи от подконтролната на Киев територия на Донбас, даже от Запорожието и Николаев. Зеленски е наясно къде ще ударят руснаците. Разузнаванията на консолидирания Запад го информират точно. Неадекватният Алексей Арестович вече си прави устата да е следващия президент на Украйна, а е само нещатен говорител на Зеленски.

Военната история е баланс на резервите. Ключова за победата е втората вълна във войната. Двете ключови фрази на Путин, които много анализатори забравят са: "Ако ръководството на Украйна продължи да прави, това което прави, то това ще постави под въпрос украинската държавност, и ще бъде изцяло и напълно негова отговорност" (март 2022 ) и втората, която също е много важна: "Ние в Украйна даже още не сме започвали"(юли 2022). Преди броени часове на форума "Армия-2022" Владимир Путин заяви: "Много от образците перспективни оръжия на РФ изпреварват с години и десетилетия западните аналози, значително ги превъзхождат по характеристики". Много фанатизирани евроатлантически анализатори възприемат думите на руския президент с ирония и насмешка затънали в глобалната либерална когнитивна матрица. Трудно ще излязат от нея. Особено ако получават лични бонуси за да стоят в нея. Либералната когнитивна матрица основно щампова евроатлантически агресивно-пропагандни клешета. Българския народ казва: "Този, който се смее последен, се смее най-добре". Днес за нас основна цел е да преживеем зимата, а след това "нова година, нов късмет". Класика в жанра!

От фейсбук