Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от ПП разговарят в парламента.

СНИМКА: "24 часа"
Христо Иванов от ДБ и Андрей Гюров от ПП разговарят в парламента. СНИМКА: "24 часа"

Плюс на офертата “Иванов” - може да привлече подкрепа в последния момент. Минусът е отблъскване на по-левите избиратели на “Промяната”

В нова първа политическа сила, която ще превъзхожда ГЕРБ с 4%, има шанс да се превърне нероденото обединение между “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Офертата към ПП за общи листи отправи още преди повече от месец лидерът на ДБ Христо Иванов, но от формацията на Кирил Петков и Асен Василев продължават да не дават отговор на досегашните си партньори във властта. “Промяната” трябва да се произнесе до дни, тъй като на 17 август изтича срокът на партиите за подаване на документите в ЦИК за участие в изборите на 2 октомври.

Прогнозата, че коалиция ПП-ДБ би изпреварила ГЕРБ, направи пред “24 часа” социологът Добромир Живков на базата на новото проучване на агенция “Маркет линкс”, чийто съуправител е той.

Сондажът е проведен между 30 юли и 5 август

26,2% от българите биха подкрепили съюз между “Промяната” и “Демократична България”, сочат резултатите от него. А 22,4 на сто ще гласуват за ГЕРБ, заявяват анкетираните.

Поотделно обаче ПП събира 19,1% гласове, а ДБ - 8,3%, и математическият сбор в такъв случай дава общ изборен резултат от 27,4%.

Тоест самостоятелно явяване носи на двете формации общо с около 1,2% повече от това, което биха имали като коалиция.

В този сценарий обаче ГЕРБ е победител

с 3,3 на сто преднина пред ПП, показват данните на “Маркет линкс”.

Въпрос на математика - така от “Промяната” отговарят през последната седмица на въпроса искат ли общи листи. Опасенията са, че може да загубят периферен електорат.

Живков потвърждава риска от обратен ефект - загуба на електорално доверие. Освен това според него е сигурно, че обединението няма да повиши чувствително резултатите на двете формации.

“Сравнителните данни с предишно наше проучване показват, че има спад от около 1,5 на сто при ПП. По същество обаче това не е намаляване на подкрепата за тях, а мобилизация на електоратите на другите партии”, обясни социологът. Това личи от

повишената готовност на хората да отидат до урните - 49%

Успехът на потенциална коалиция между ПП и ДБ зависи от това как ще се балансират интересите на различните политически субекти в новото голямо цяло, от договарянето на целите и приоритетите като бъдещ управленски фактор и от реденето на листите, изтъква Живков.

Такова обединение може да събуди и допълнителна електорална мобилизация - има избиратели, които решават да гласуват в последния момент, а и такива, които тръгват след евентуалния победител, допълва социологът.

Но има и загуба на електорална сила, свързана с конфликта между ПП и президента. “Такива избиратели обикновено отиват към групата на колебаещите се, които тепърва ще решават дали и за кого ще гласуват”, обясни социологът.

Според данните трета политическа сила е ДПС с 11,5%.

БСП е в относително добра форма със своите 10,9% вот. Това се дължи и на слабата конкуренция на “Български възход” на Стефан Янев (3,8%), която не показва увереност и потенциал на политическия терен. Спада и личното доверие в Янев през последните два месеца. Мнението на генерала в политическите битки не се е чувало, което е довело и до маргинализация на партията му.

“Възраждане” е пета с 8,4%. “Трудно може да се каже обаче дали следващият ни парламент ще се окаже по-русофилски”, каза Живков.

Според него сривът на ИТН от първа сила до сегашните 2,8% подкрепа се дължи на разминаването между заявените цели - смяна на системата и кардинална промяна в управлението, и реалността.

При избори днес и 6 сигурни партии в следващия парламент би имало същото разделение като в 47-ото НС.