Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обичам да играя шах. Дори имам самочувствието, че играя добре. Разбира се, като за любител. Самочувствието е хубаво нещо, но се е случвало да изпадна в путинска ситуация. В цугцванг, демек. Цугцванг означава: спукана ти е работата или нещо като работата на Путин днес. Шахматистите наричат позицията цугцванг проклятие. Путин е в такава позиция днес.

Ситуацията, в която е изпаднал е наистина цугцванг, т.е. руският президент няма полезен ход. Вперил е налудничав поглед в дъската, шари по фигурите с очички, но...нищо не може да измисли. Парадоксът на позицията цугцванг е в това, че имаш право на ход, но направиш ли го, задължително ще влошиш положението си.

И е факт, че Путин е блокирал умствено. Колкото и да мисли, колкото и ракети като побъркан да се кани да хвърля още, той е загубил тази партия. Изпаднал е в позиция цугцванг. За него това е тъжен политически и житейски край. Да си пред голямата шахматна дъска, да имаш още силни фигури, но с която и от тях да играеш със сигурност губиш партията. Откъдето и да го погледнем положението на Путин е лошо, много лошо. Цугцванг! Положението му е като на диаграмата, която прилагам. На дъската има пълно равенство на силите, но черните, досущ като Путин, нямат полезен ход!

Руският президент е в позиция цугцванг. Армията му е заглавена във война, която не може да спечели. Ковчезите вече са 50 000. Разхвърлят ги по цяла Русия. Путин не може да си позволи военна авантюра срещу цял свят. Няма шанс да спечели. Цугцванг! Пред него е само възможността да се предаде или другата възможност: „прощай жизнь, здраствуй смерть“.

Ако шахматист изпадне в путинска позиция, т.е. в цугцванг, той може културно да се предаде и да започне следваща партия. Но за Путин следваща партия няма да има. Тази с Украйна за него бе последната. И да мисли и да не мисли, какво да направи, все тая: цугцванг!

С моя скромен шахматен опит бих му казал, ако му знаех телефона, разбира се, както го знаят Румен Радев и Еманюел Макрон: "Не надо думать!" В цугцванг не се мисли. Той и премиерът Петков се опита в такава позиция да мисли, но накрая се предаде. ЦУГЦВАНГ!

*От фейсбук