Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гълъб Донев
Снимки: Йордан Симеонов
Гълъб Донев Снимки: Йордан Симеонов

Три решения на правителството на Кирил Петков отмени служебното правителство с премиер Гълъб Донев. Проект за това бе заложен в дневния ред на днешното първо заседание на служебните министри.

Трите отменени решения са свързани с прехвърлянето на казармите в Ямбол на общината, приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОСИР), т.нар. "Клуб на богатите", и промени в закон, свързани с европейски регламент и Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), твърди "Медияпул".

Това става ясно от обявения дневен ред на заседанието на правителството. Към момента не са ясни мотивите за отмяна на тези решения.

Казармите в Ямбол бяха прехвърлени на общината, за да изгради детски дневен център с безплатни занимания за деца с прилежащи към него площадки, съоръжения и спортни игрища.

Отменя се и постановлението за приемането ни в ОИСР от 13 юли. Не е ясно какво нередно е видяло правителството на Гълъб Донев в одобреното от кабинета "Петков" решение. Президентът Румен Радев, назначил служебните министри, неколкократно е обявявал, че държи на влизането на България в организацията.

Поканата към България да започне официални преговори за членство в т.нар. клуб на богатите беше отправена на  25 януари от Съвета на ОИСР на ниво министри. На 10 юни правителството одобри Пътната карта за процеса на присъединяване на България.

С началото на разговорите за членство започва и нова фаза във взаимодействието на България и ОИСР, която има своите специфични условия и изисквания. Скоростта на присъединителния процес до голяма степен ще зависи от ангажимента и способността на българската администрация да предоставя бързо исканата от ОИСР информация във всяка една фаза на разговорите и да предприема своевременни действия в съответствие с направените препоръки, вкл. за промени в законодателството при необходимост.

Другото решение на кабинета "Петков", което се отменя е за одобряването на промени в Закона за пазарите и финансовите инструменти, който е свързан с ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост. По него България очаква да получи 13  млрд. лв.