Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скандалната снимка, на която изглежда, че Кирил Петков и Лена Бориславова се държат за ръце
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА/ БНТ
Скандалната снимка, на която изглежда, че Кирил Петков и Лена Бориславова се държат за ръце СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА/ БНТ

Обяснение от обществената медия поискаха и от Асоциацията на европейските журналисти у нас

Българската национална телевизия да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание. Това призова Съветът за електронни медии по повод снимката, публикувана от БНТ, на която бившият премиер Кирил Петков и Лена Бориславова сякаш са се хванали за ръце, докато се изкачват по стълбите на Министерския съвет.

Забележката на СЕМ към обществената медия е именно заради реакциите и медийния отзвук, предизвикани от кадъра. Съветът предупреждава, че ще следи за обективността и коректното отразяване на събитията от страна на обществения доставчик.

Същевременно обяснение за снимката от БНТ поиска и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Оттам обявиха: "Тъй като снимката, публикувана от БНТ, бе използвана за дезинформация в навечерието на предизборна кампания, би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение и да обясни по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на авторката, той е различен от всички останали. Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове."