Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поради обезводняване в жегите може да се стигне дори до бъбречна криза

През лятото нарастват заболяванията с чревни и плажни инфекции, предупреждава руският имунолог д-р Николай Крючков в интервю за "Москва 24". Специалистът отбелязва, че летният период е най-благоприятен за развитие на бактериите поради високите температури. Тогава и отравянията се случват по-често.

"Невинаги е възможно да се съхраняват продукти в хладилник - казва Крючков. - Когато са във ваканция, хората по-често се хранят навън или купуват храна от ресторанти, сандвичи от кафенета и павилиони, където температурният режим на съхранение може да е нарушен. През лятото това позволява да се развият достатъчен брой патогенни микроорганизми и да ни разболеят. Става дума за чревни инфекции с разстройство на храносмилането, болки в корема, гадене, повръщане, диария. Температурата също е възможно да се повиши."

Специалистът по инфекциозни заболявания д-р Евгений Тимаков припомня последствията за онези, които обичат да се къпят в неподходящи за тази цел места. Плуването в езера, реки, неохраняеми водоеми, които не са подходящи за къпане, може да е вредно и опасно за здравето, подчертава експертът. Освен че могат да крият редица опасности, има вероятност за заразяване с паразити.

Къпането в морето и в басейн крие различни рискове,

посочва доц. д-р Георги Пехливанов, специалист по кожни и венерически болести. Химикалите, които се използват за дезинфекция на басейните, не са безобидни, особено за по-възрастните и децата, които са с повишена чувствителност или пък страдат от алергии. Ако се прекали с дозирането на препаратите, се стига до контактно-алергични дерматити. Добре е след къпане в басейн да се взима душ, за да се избегнат алергични реакции.

За жените е важно да обуят сух бански след къпане, за да се предпазят от вулвовагинална кандидоза. Същото важи и за мъжете, за да избегнат гъбична инфекция в гънките на интимните части.

Морската вода не навсякъде е чиста и къпането в нея крие риск от стафилококови и стрептококови инфекции. Възможни са обриви по кожата след няколко дни плажуване на морето. Добре е тялото да се изплаква след излизане от водата.

Пясъкът също е възможен източник на инфекции – не бива да се лежи направо върху него, а да се ползват индивидуални постелки и кърпи. Чрез шезлонгите също е възможно да се предават гъбични инфекции – от по-особен вид гъбички: дерматофити (от типа на разноцветния лишей). При него кожата не потъмнява от слънцето на определени места. Затова личната хигиена е изключително важна за предпазване от този тип инфекции.

По време на горещините и отпуските

зачестяват случаите с цистит

Острият цистит е драматично състояние, което се получава в жегата от силното слънце на плажа и при продължително пътуване – 3-4 часа. Причината не е настиване - от климатик или течение, а от пътуването и смяната на климата, твърди урологът д-р Михаил Абаджиев. Къпането в морето и в по-студена вода е последното нещо, което може да го предизвика.

По време на горещините и отпуските зачестяват случаите с този урологичен проблем. Обяснението е, че високите температури водят до спад в имунитета. Екстремните им колебания в комбинация с висока влажност и жега потискат имунната система, а слънцето активира известни проблеми или допринася за развитието им.

Въпреки неприятното усещане и честите позиви за уриниране, при цистит трябва да се приема повече вода, за да се отмие инфекцията. От непиене на вода в жегите може да се стигне до бъбречна криза. Обезводняването на организма води до концентриране на урината и предразполага към инфекции, особено при диабетиците.

Пациентки често споделят, че като изпият назначените им хапчета за цистита, проблемът изчезва, но след известно време отново се появява. В 90% от случаите причината е гинекологична, а изявата на гинекологичния проблем се установява при уролога, обяснява д-р Абаджиев. В крайна сметка се оказва, че това е хронично възпаление, което е с гинекологичен характер, но изявата му е урологична. Става дума за стеснение на пикочния канал при жените. При някои е много силно и там инфекциите са постоянни. Решението е лесно. Прави се малка и кратка операция, която го ликвидира. Това често се среща при млади жени.

При цистит е задължително да се изследва стерилна урина, но при остър цистит инфекцията най-често се дължи на ешерихия коли. Лечението е с антибиотик в продължение на 5 дни, което няма да провокира гъбична инфекция.

Жените по-често от мъжете страдат от уринални инфекции. До голяма степен причината е лоша лична хигиена. Понеже уретрата е близо до влагалището, по чисто анатомични причини инфекциите лесно се пренасят.

Какви лекарства да носим по време на почивката

За да не се провали лятната ваканция поради внезапно заболяване, добре е да вземем пътна аптечка с медикаменти за първа помощ. Според експерти най-добре е да подготвим стандартен набор и лекарства, от които лично ние и близките ни се нуждаем. Има хапове, които са общи за всички: болкоуспокояващи (аналгетици) с широк спектър на действие, антиалергични лекарства, антипиретици и адсорбенти - медикаменти, които се използват в случай на отравяне. Ако човек има някакво хронично заболяване като диабет, онкология или високо кръвно, ще му трябват специфични препарати.