Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В последния си ден Петков и Василев закриха държавната петролна компания Асен Василев (вляво) и Кирил Петков

Тотото пък става еднолично акционерно дружество

Държавната петролна компания, създадена от третото правителстно на Бойко Борисов, да се закрие. Това решение е взело в последния си ден правителството на Кирил Петков.

Закриването на държавната петролна компания е било одобрено от Министерския съвет на 1 август, но не бе обявено. В понеделник, часове след като президентът Румен Радев обяви състава на служебния кабинет, бе свикано последното заседание на правителството на Кирил Петков. Една от обявените точки за него бе преобразуването на държавни предприятия, но без да се дават каквито и да било подробности.

Закриването на Държавната петролна компания е било едно от решенията на министрите на Петков на 1 август, стана ясно, след като решението бе публикувано в информационната система на Министерския съвет. То е подписано от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Създаването на ДПК беше предложено от Министерството на финансите през пролетта на 2020 г. Ръководството беше вписано в Търговския регистър през март 2021 г.

Официално целта на тяхната работа е оптимизация на управлението на задължителните резерви от горива, но тогавашният финансов министър Владислав Горанов беше на мнение, че държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горивата и планираше това да стане чрез верига от държавни бензиностанции.

Закриването на компанията бе част от предизборните обещания на Кирил Петков и Асен Василев. Такива обещания имаше и от "Демократична България".

Първите стъпки обаче бяха предприети чак през май 2022 г., когато започна приемането на промени в закона за държавните резерви. "Направените анализи сочат, че съществуването на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" (ДП ДПК) е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България. Участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана поради факта, че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал, се посочва в съобщението. В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на Държавното предприятие „Държавна петролна компания" с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства", мотивира се тогава правителството.

С последното си заседание правителството на Петков и Василев е променило и статута на Българския спортен тотализатор. Досега тотото бе държавно предприятие, създадено със закон и със специални функции за подпомагане на спорта. Според решението на кабинета от 1 август обаче става еднолично акционерно дружество, защото осъществява предимно търговска дейност, мотивират се министрите от бившето правителство.

До 30 септември пък шефовете на държавните горски предприятия трябва да предложат как да бъдат преобразувани.

Правителството е закрило още няколко държавни предприятия, които обаче стават административни структури - "Фонд Затворно дело", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, "Управление и стопанисване на язовирите".