Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огнян Минчев.
Огнян Минчев.

Днес в Европа няма по-скъп газ от този на "Газпром", но това четирихилядниците няма да го кажат

Слушайте радио, гледайте телевизия и се наслаждавайте на тревожния танц на руските матрьошки... Сега голямата тревога е газът. Хенри Хъб го продавал по-евтино, но било голяма мъка да се регазифицира. Ох, мъко моя, нерегазифицирана... И аз съм писал за газ и "Газпром", но винаги съм се съобразявал, че не съм нито технически, нито икономически експерт по въпроса. Сега обаче можете да наблюдавате дълга редица от четирихилядници, завършили българска филология, философия и други близки до транзита на газ специалности, които бият силна тревога, че ако не върнем час по-скоро "Газпром", ще наблюдаваме "края на света в една отделно взета страна" (ако ми разрешите каламбур с великия теоретик В.И.Ленин...)

Всичко можете да чуете от инфлуенсърите - четирихилядници, само не и това, от което по право тръгва днешния разговор за газа. Днес в Европа няма по-скъп газ от този на "Газпром". Днес в Европа няма по-малко надежден доставчик на газ от "Газпром". Днешната политика на "Газпром" се нарича "тука има, тука нема..." И няма никакво значение дали си по-покорен или по-нетърпим към кремълския произвол - не само към газа, но и към всичко останало. "Газпром" ти спира газа за да разбереш колко е лошо, когато се противопоставиш на бруталния произвол на евразийската варварска империя.

Произвол в агресията спрямо съседни - и несъседни страни. Произвол в пропагандата, разпространяваща системни лъжи - до върхове на пропагандната медийна истерия. Произвол в кражбата - на украинско жито, на български данъци, на монополни цени, на мафиотско ограбване на народи и държави, предоставили живота си под контрола на кремълския бандитизъм.

Българите трябва да знаят - няма как нормален управляващ българската държава политик или чиновник да не може да намери енергийни източници - включително газ, които към днешна дата да бъдат по-изгодни или в краен случай - равностойни - на монополните доставки на "Газпром" и "Лукоил", които съдират от гърба на българина по седем кожи. Съдират ги с безценната помощ на продажници с български произход, които управляват, крадат или пропагандират незамернимата роля на Москва за това, че имаме ток, газ, бензин, слънце, вятър... Нали вождът и учителят на партията, от която всички те произлязоха беше казал: "Българо-съветската дружба е като слънцето и въздуха за всяко живо същество..." Омерзително е да живееш в подобна лъжа и разврат - разврат политически, разврат мафиотски, разврат инфлуенсърски...

(От фейсбук)