Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теменужка Петкова Кадър: БНТ
Теменужка Петкова Кадър: БНТ

Петков да си почива и да изчака следващия премиер, а после да анализираме какви щети са нанесени на държавата, заяви Тома Биков

Със специален брифинг ГЕРБ отговориха на пресконференцията на Кирил Петков за проблемите с интерконектора с Гърция. "Излъга за пореден път, това за никого не е новина. Той опроверга и себе си", заяви бившата енергийна министърка Теменужка Петкова. И припомни снимките, които той си пусна преди време, уж за задвижването на проекта. "Едва днес са получили акт 14, а кога ще има 15 и 16 никой не знае. Проектът, който ГЕРБ подписа, трябваше да е готов на 31 декември 2020 г. Ако ГЕРБ управляваше, това щеше да е факт", заяви Петкова.

Според нея Петков се е опитал да прикрие собствената си некадърност като обвини ГЕРБ и Борисов. "Той няма никакъв принос за този проект, който е факт заради личните усилия на Борисов и неговите правителства", настоя депутатката. И подчерта, че България е пред газова криза. "Не успяха да осигурят доставките на природен газ. С кой са се договорили, на каква цена са и как ще стигнат до тук. Те не са резервирали и капацитет. Нищо не са договорили", заяви тя по адрес на твърденията на Петков за договорени 7 танкера. С лъжа започна своето управление, с лъжа ще приключи, констатира тя.

Делян Добрев пък се усъмни в твърденията на премиера в оставка, че цените у нас ще се понижат с ограничаването на износа на "Лукойл". "Когато намали производството, разходите за производство се увеличават. А и как ще проверяват дали горивото е с руски петрол, ако да допуснем, че това работи.", попита той. И прогнозира, че "Лукойл" трябва да намали обема си с 50%, което ще доведе до преразпределяне на постоянните разходи. Горивото няма да стане по-евтино, а по-скъпо, настоя Добрев. И прогнозира спад на износа на България и на индустриалното производство.

Кирил Петков залага бомби пред служебния кабинет, смята гербаджията. Очаквам газова криза, за обявените 7 танкера няма подписани договори и инфраструктура, по която да дойдат доставките, добави още той. И иронизира твърденията на кабинета, че няма да има криза ако зимата е топла. От сега трябва да започнем да се молим, освен това трябва да фалира и достатъчно голяма част от индустрията, за да ни стигне газа ,заяви Добрев.

"Дано последната пресконференция на Кирил Петков ще е последната му като премиер. Той трябва да прекрати всякакво вземане на стратегически решения", заяви пък Тома Биков.

"Служебният министър-председател ще се ползва с легитимност като човек, който не е в оставка. Петков да си почива и да изчака следващия премиер, а после да анализираме какви щети са нанесени на държавата", заключи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.