Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Темида
СНИМКА: Архив
Темида СНИМКА: Архив

Бивш общински съветник в Кюстендил осъди прокуратурата за повдигнато незаконно обвинение в укриване на данъци.

През 2014 г. Петър Макенджиев, който бе общински съветник от 2003 до 2011 г. от Евролевицата, бе обвинен, че от 2007 до 2010 г. е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери - данък добавена стойност в размер на 167 156 лева. На първа инстанция Окръжният съд го призна за виновен и му даде 3 г., условно с 4-годишен изпитателен срок и конфискация на 1/2 ид.ч. от търговски обект. Софийският апелативен съд обаче отмени присъдата и го оневини, което потвърди и през 2017 г. ВКС.

Повдигнатото обвинение довело до душевни болки и страдания, притеснения, срам, страх от осъждане, опетняване на доброто му име сред познати и съграждани, нарушения в съня, влошаване на здравословното му състояние, твърди в исковата молба до съда 70-годишният бизнесмен Макенджиев и иска 26 хил. лв. обезщетение.

Магистратите приеха, че действително той е претърпял неимуществени вреди и постановиха прокуратурата да му плати 20 хил. лв. обезщетение, като решението не е окончателно и може да се обжалва и протестира.