Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двойката пред своя замък
Двойката пред своя замък

Преустройват го в бутиков хотел

Графичният дизайнер Марк Гоф вижда в блог за ремонт разрушен замък във Франция, започва да търси в интернет колко струва един замък и преценява колко бързо могат да продадат дома си и да се преместят в Европа със своя спътник в живота – IT инженера Филип Енгъл.

Скоро двойката намира Шато Авонсак, замък на 700 години с площ около 1200 кв.м, с 3 ха земя. Те купуват замъка през 2021 г. за около 1,2 млн. долара с данъците и вече живеят във френския департамент Жер в Югозападна Франция, съобщава Си Ен Ен.

След като е прекарал няколко години в ремонт на почти завършен дом в Калифорния със съпруга си, последното нещо, за което мечтае Марк Гоф, е да се заеме с друг голям проект. Но любопитството надделява, когато на екрана

на компютъра му

се появява блог за реновиране на разрушен замък

във Франция и той започна да го чете съсредоточено. Преди да се усети, той започва да търси колко струва един замък и изчислява колко бързо могат да продадат имота си и да се преместят в Европа. Съпругът на Гоф, инженерът Филип Енгъл, няма нужда да бъде убеждаван дълго.

"Той беше на конферентен разговор" - казва Гоф пред Си Ен Ен Травел. "Обърнах екрана си и просто казах: "Искаш ли да купим замък в Южна Франция, да го реставрираме и да направим бутиков хотел или място за развлечения?" Няколко секунди след щракване върху снимките на екрана на Гоф Енгъл му вдига палец. "Той се върна към конферентния си разговор, а аз започнах да разглеждам самолетните билети", разказва Гоф.

След като решението е взето, пред тях стои малката задача да довършат работата по къщата си в Калифорния, да я пуснат на пазара за продажба, да намерят подходящ замък и да започнат процеса на преместване в друга държава. Преди да предприеме решителната стъпка, двойката прави две "откривателски" пътувания до Франция, където разглежда френски имения на пазара за имоти, за да видят какво може да си позволят да купят.

Пандемията от Covid-19 забавя преместването им. Гоф и Енгъл получават виза към края на 2020 г., малко повече от четири години след "щракването, което променя пътя на живота им" и се преместват в южната част на Франция през декември, докато страната е в изолация заради пандемията. Когато пазарът отново се съживява, те успяват да разгледат имоти, фокусирайки търсенето си около Жер, селски регион в Югозападна Франция.

За съжаление, първоначалният им избор се проваля, но те скоро откриват исторически замък в малкото селце Авонсак, с население по-малко от 50 души, което отговаря на всичките им изисквания.

"Влюбихме

се в него",

казва Гоф пред Си Ен Ен Травел. "Самият замък е невероятен. Положението, където се намира, е невероятно." Замъкът разполага с около 48 стаи, включително билярдна зала, библиотека и винарна на открито.

След като пускат оферта през март, те стават "господари на замъка" през септември 2021 г. Подписаният от тях акт за собственост датира от около 700 години.

Според Гоф предишните собственици са били трима братя и сестри, които са наследили имота от баща си, френски граф. "Те бяха израснали в тази къща, така че беше много трудно за тях да я напуснат" - обяснява той.

Въпреки че замъкът очевидно е построен в началото на XIX век, той всъщност е издигнат на мястото на по-стар замък, датиращ от XIVвек.

"Огромен е. Но размерът му позволява да се управлява. Виждал съм замъци, които са с 90 до 120 стаи" – твърди Гоф.

Въпреки че смятат, че са на "кота нула", Гоф и Енгъл имат големи планове за имота, нито един от тях няма голям опит в хотелиерството, но със сигурност не им липсват идеи.

"Не искаме да направим просто бутиков хотел, в който хората идват и прекарват нощта - казва Гоф. - Нашата цел е да създаваме събития: идвате в замъка, оставате една седмица и правите разни неща."

Гоф и Енгел планират

да превърнат Шато Авонсак в пространство

за развлечения

"Готвене, плетене, рисуване, колоездене, круизи по канали, дори творческо писане - добавя той. Всяка седмица ще има свой фокус. Всичко е свързано със създаването на преживяване. Фантазията е най-важното нещо."

Те вярват, че имотът би бил идеално място за сватби и имат желание в бъдеще да организират сватби. "Нашата цел, разбира се, ще бъдат американците…" - казва Гоф.

Въпреки че се изисква много упорита работа, за да преобразят замъка, двамата американци казват, че искат да запазят облика на мястото. "Ние сме за реставрация, а не за обновяване" - обяснява Гоф. "Така че всеки детайл, който е там, ние го пазим. Настройката е просто страхотна. Не е нужно да добавяме нищо. Ние просто пресъздаваме това, което вече е там."

Замъкът е в провинцията, но до него има лесен достъп - той е на около 45 минути с кола от международното летище Тулуза - Бланяк.

Тъй като пристигат по време на пандемията и наемат дом извън селото по време на процеса на купуване, Гоф и Енгъл нямат възможност известно време да се срещнат с местните жители. "В един момент предполагам, че се разчу, че замъкът е продаден и тези американци идват" - казва Енгъл пред Си Ен Ен Травел.

За да направят добро впечатление, те канят новите си съседи да празнуват в деня, в който подписват договорите.

4 “Отворихме

вратите и казахме: "Влизайте!”

И хората попитаха: "Наистина ли?" Казахме им да се скитат наоколо и да се забавляват" - казва Гоф.

Различни местни жители идват и започват да проучват територията. "Предишните собственици бяха много, много затворени" - обяснява Енгел. - Така че някои от местните са живели в селото през целия си живот и никога не са влизали вътре."

След като пристигат, Гоф и Енгъл организират парти за Хелоуин за цялото село и казват, че искат местните жители да се почувстват част от техния експеримент със замъка.

"Разбира се, това е нашата къща - казва Енгел. - Но в известен смисъл принадлежи и на общността."

Не всичко е партита и празненства, двойката има много работа.

Въпреки че планират сами да свършат по-голямата част от "основната работа" по замъка, Гоф и Енгъл наемат майстори, които да оправят инфраструктурата.

Те разказват за приключенията си

при обновяване в своя блог At the Chateau и също така стартираха канал в YouTube, където планират да стриймват от Шато Авонсак. "Опитваме се да намерим начин да се представим в YouTube малко по-различно и да забавляваме повече хората", обяснява Гоф. "Не искаме да сме говорещи глави."

Една от задачите, върху които са се фокусирали, е добавянето на самостоятелни бани към спалните, както и климатици. В момента те работят върху плановете си с интериорен дизайнер и описват стила си като "традиционен с малко изненада". Въпреки че имат много специфична визия за дизайн, Гоф и Енгел признават, че бюджетът им може да не стигне. "Работата се оказа много по-скъпа, отколкото предполагахме"- казва Гоф, и обяснява, че той и Енгел са използвали парите, останали от продажбата на дома им в Калифорния, за да платят за ремонта. "Ако бяхме разумни, можехме да купим замък може би малко по-евтино - добавя Енгел. - И тогава щяхме да имаме достатъчно средства, за да направим наистина правилното обновяване. Но не сме разумни, така че трябваше да тръгнем по другия път."

Този "друг маршрут" включва отлагане на различни проекти, докато може да разполагат със средствата, които са нужни. Сред плановете, които се налага да отложат, е трансформирането на откритата зона за съхранение на вино в "масивно пространство за хранене със сцена и сценично осветление".

Те откриват, че е трудно да реализират част от строителните работи, тъй като изпълнителите в района са просто твърде заети след пандемията, за да се включат.

"Това е голям проект - казва Енгел. -

Някои от електроуредите датират от

30-те години

на миналия век." Езиковата бариера също се оказва предизвикателство. Но въпреки че процесът на обновяване не е толкова лесен, колкото биха искали, двойката е уверена, че ще бъде в състояние да отвори няколко стаи до следващата година.

"Надяваме се да стартираме през 2023 г., за да започнем да получаваме малко приходи и да продължим напред - казва Гоф. - Искаме да направим няколко пробни събития, за да стъпим на добра основа."

Засега Гоф и Енгел се възползват максимално от живота в замъка и казват, че всеки ден за тях е приключение. Докато очакват с нетърпение най-накрая да могат да посрещат гости в Шато Авонсак, те се наслаждават на мястото и виждат плодовете от труда си бавно, но сигурно.

"Вълнуващо и забавно е - казва Гоф пред Си Ен Ен Травел. - Със сигурност сме на етап меден месец."