Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият кмет на Тетевен Милен Милев.
Снимка:Архив
Бившият кмет на Тетевен Милен Милев. Снимка:Архив

Три години условно с пет години изпитателен срок е присъдата на бившия кмет на Тетевен Милен Милев, която съдия Йовка Казанджиева постанови след 7-годишна съдебна сага, включваща 33 тома досъдебно производство, 18 тома съдебно и 207 заседания. Освен това му се отнема правото да заема държавна и общинска длъжност. Заместникът му Детелин Пърлев, обвинен по същото дело, получи също условна присъда от 2 години с 4-годишен изпитателен срок. Двамата трябва да заплатят и разноски по делото. Две от обвиненията срещу Милев и Пърлев за престъпления по служба, чиято давност изтече в хода на съдебното следствие, отпаднаха.

Срещу Милев бяха повдигнати две обвинения за длъжностни престъпления. Признат е за виновен, че като председател на Управителния съвет на общинска фондация "Тома Васильов", и при условията на продължавано престъпление, е присвоил 72 хиляди лева, собственост на фондацията. Средствата били върнати до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

По второто обвинение за престъпление по служба, бе оправдан. То бе свързано с това, че като кмет на общината не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави имотна облага за фирма "Ярис" ЕООД - Ловеч. Става въпрос за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детските и социални заведения на общината. Според прокуратурата така е ощетил общината с 370 хиляди лева.

Детелин Пърлев бе признат за виновен за документни престъпления. Изброяването на съставените от него документи с невярно съдържание отне на съдия Йовка Казанджиева над два часа.

Решението на Окръжния съд в Ловеч може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. Обвинителят по делото окръжен прокурор Валентин Вълков заяви, че ще протестира присъдата, тъй като счита, че е занижена.

Делото бе образувано на 15 август 2015 г. като в началото по него имаше четирима подсъдими. Освен на Милев и Пърлев бяха повдигнати обвинения на главната счетоводителка на общината Ирена Тихолова и на приятелката на бившия кмет Биляна Василева. Но срещу тях наказателното производство беше прекратено поради изтичане на предвидената от закона давност.

Милен Милев бе арестуван през март 2014 г. Заедно с него бяха задържани и тримата му заместници. Левчана Хаджиева, Детелин Пърлев и Десислав Цветанов били изненадани на работното им място. Милев пък бил извикан от дома му и прибран пред входа на Общината.

Милев е по-известен като захарен бос с презимето си Ганев. Печалната му слава датира от 90-те години на миналия век като собственик на дружество "Вълна М2", което търгува със захар. След фалита на Първа частна банка, ЕООД-то е обявено като един от най-големите нейни длъжници. Тогава Ганев Милев изчезна от хоризонта и бе обявен за издирване от Интерпол.

Негови съседи обаче твърдяха, че той въобще не се е крил и никой не го е търсил. Живеел спокойно в луксозната си къща без да променя стандарта си.

Тези смели до наглост финтове го превърнаха в герой в един от романите на Георги Стоев. Покойният вече писател го е нарекъл Кралят на захарта и описва връзките му с Младен Михалев-Маджо, Илия Павлов и силовата групировка СИК.

Години по-късно Ганев се появи, решавайки да загърби миналото и да се включи в политиката, но вече като Милев. Първата му стъпка към това бе избирането му за председател на ДСБ в Тетевен. Като логично следствие от топлата връзка с Иван Костов пък, през 2007 г. с излъскан имидж той застана начело на Общинския съвет. По това време в Националната агенция за приходите срещу името на фалиралата "Вълна М2" виси данъчно задължение от над 300 000 лева. Говори се, че след намесата на Костов собственикът й бил реабилитиран. Отлично осведомен източник потвърди, че днес отношенията на Милев с НАП са кристално чисти - всичко му е опростено, поради изтичане на давност.

Ето защо на местните избори през 2011 г. с проповдигнато самочувстние той се яви като кандидат на "Земеделски народен съюз", подкрепен от ГЕРБ. Спечели на втори тур с 54 процента преднина пред кандидата на БСП Цецка Димитрова.