Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин

Не може да се говори за признаване или непризнаване на език, защото в международното право няма как да има признаване на език, тъй като това е нещо живо, развива се и няма как да бъде фиксирано.

Това коментира по отношение на македонския език и непризнаването му от България бившият външен министър Ивайло Калфин по БНР.

Според него България има право да изрази национална позиция по въпроса, но това е максималното, което може да се случи. Той добави, че българският език не е признат чрез изрична норма някъде в чужбина и в България може да мислим каквото искаме за македонския език, но това няма да доведе до никакви правни последици в чужбина.

От много време темата за Република Северна Македония е тема на вътрешната политика и често не можем да обясним на партньорите си в Европа какво искаме, през цялото време всички страсти около Македония се случват около жълтите павета в София, каза още бившият първи дипломат.

Калфин коментира също, че силната зависимост от руски газ е свързана и със силна политическа зависимост от Русия, затова си струвало да се обсъжда въпроса за по-голяма независимост чрез търсене на повече алтернативни източници, включително и нова ядрена централа.

"Не е приемливо цялата икономика на Европа да зависи от решенията на Кремъл. Късметът ни е, че сме малки консуматори на газ и българската икономика не е газифицирана и по-лесно можем да намерим алтернативи, но големи икономики като Германия са силно зависими", коментира още Калфин.