Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник на графиката: ACER

Мит 1: Унгария купува евтин руски газ

   Реалност: Както се вижда на графиката (синята линия), руският газ внасян от Унгария по дългосрочен договор е сред най-скъпите в Европа. Да вземем например данни за февруари месец, преди започването на войната - през февруари Унгария плаща около 90 евро на мегаватчас, това е дори повече от цената на спот пазара по онова време!

    Забележително е и огромното поскъпване на руския газ за Унгария - от началото на 2021 година до февруари 2022 година поскъпването е приблизително пет пъти! Газпром евтин газ не дава, колкото и фейсбук троловете да искат да ни убедят в друго. Нека сравним и цената на алжирския газ за Италия с цената на руския газ за Унгария. Алжирският газ с около 60% по-евтин от руския (така е и с азерския газ за България).

В този смисъл не е учудващо, че Унгария търси да закупи и не-руски газ и проявява силен интерес към газовата връзка между България и Гърция. Защото тази газова връзка би позволила на Унгария да получава втечнен или азерски газ от Гърция през България и Румъния.

Мит 2: Втечненият газ неизбежно е по-скъп от руския

   Реалност: Както се вижда отново на графиката (оранжевата линия), Испания внася втечнен газ от САЩ по дългосрочен договор. Заедно с всички разходи за газификация, транспорт и регазификация втечненият газ за Испания е по-евтин от руският газ за Унгария. И преди войната е по-евтин, и след началото на войната е по-евтин.

    Защо се получава така? Просто защото самият газ в САЩ е драстично по-евтин - колкото и разходи да слагаш за транспорт и газификация, той пак си остава по-евтин. Забележете, обаче, че тук говорим за втечнен газ по дългосрочен договор. Само с дългосрочен договор може да се получи втечнен газ на ниска цена. Ако се купува на спот пазара, цената е близка до тази на борсата.