Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Църквата "Св. Георги" в с. Златолист. СНИМКА: Община Сандански
Църквата "Св. Георги" в с. Златолист. СНИМКА: Община Сандански

Откраднатите 40 хил. лв., от частен дом, за които "24 часа съобщи, са били на черквата "Св. Георги" в санданското село Златолист, позната повече като църквата на Преподобна Стойна.

Вчера следобед в РУ Сандански е подал жалба 72-годишният Георги Тороманов, че от къщата му в близкото с. Катунци са откраднати 40 00 лева, държани в скрин.

Полицейски екип е посетил дома на потърпевшия и е извършил оглед. Установено е, че в сградата е проникнато след повреждане на прозорец. Случаят е докладван в прокуратурата, а в полицейското управление е образувано досъдебно производство. 

От няколко години Георги и жена му Севда се грижат за черквата. Парите били събрани от посетители от началото на месеца и трябвало мъжът да ги внесе по банкова сметка на храма. 

Предполага се, че кражбата е дело на човек, който знае за практиката парите да се събират в дома на уредника. Влизането в къщата е станало следобед, когато семейството е било в храма. Свещеникът, който обслужва църквата е обяснил, че вече ще трябва събраните пари да е внасят по-често, през няколко дни в банката, за да не се натрупват големи суми.

В двора на черквата „Свети Георги “ се намира гробът на Преподобна Стойна, а стотици туристи посещават мястото, известно с легендите за зачеване на бездетни семейства, на които пророчицата помагала.