Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В неделя - 17 юли, в София бяха подписани двустранните протоколи, част от френското предложение за приемане на РСМ в ЕС.
В неделя - 17 юли, в София бяха подписани двустранните протоколи, част от френското предложение за приемане на РСМ в ЕС.

Едни хвалят албанците, други се заричат да сменят гражданството си със сръбско и се чудят “слънцето на свободата” ще ги огрее ли, или ще ги изпържи

Социалните мрежи в югозападната ни съседка остро реагираха и се препълниха от коментари по приемането на т. нар. френско предложение и подписването на двустранния протокол между България и Северна Македония в София от външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Споровете кой печели и кой извърши “предателство” спрямо народа си тръгват с “докази” още от времето на Александър Македонски, с каквито “античните македонци” разполагат в изобилие. В групите за

дискусии се публикуват съмнителни документи отпреди

столетия, други пък се тълкуват на когото както му изнася, но няма еднозначно мнение дали подписът на външния министър Буяр Османи е навреме и правилно поставен.

Най-много поздравления получава той - министър Османи, когото одобряващите френското предложение смятат за основен двигател на постигане на договореностите с България.

“Браво и само напред”, пише Дореана Христова, Соня Кралевска допълва: “Поздравления, уважаван министър Османи”. “Този човек колко полезни работи направи в дипломатически план”, горд е Ангел Арсов.

Владимир Анастасов от Кочани намесва и Ванга: “Пророчеството на баба Ванга, че албанците ще спасят Македония, се реализира.” Това е по повод не само на албанския произход на министър Османи, но и заради факта, че в македонския парламент френското предложение бе подкрепено и от албанските партии.

“Браво на албанците, европейски настроени, знаят история си, не се боят от някакви фашистки призраци”, пише Плавен Ваташки, а Антонио Дацов допълва, че “като не може българите да се разберат с македонците, ще се разберат с албанците”.

Надим Каралиовски също пуска поздрави: “Браво на Буяр.

Класически нокаут в първия рунд за глупаците Мицко и Апасиев”

За лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и “Левица” Християн Мицкоски и Димитър Апасиев има мнения, че са “контролирани, подчинени и дирижирани от Вучич и Шешел”.

Стоян Рашков вади дори документ, че прадядото на Мицкоски бил герой от Българската армия по време на Първата световна война, “най-вероятно пратен с цел да се бори против българизацията”, иронизира Рашков.

Тони Коцев, който е сред радетелите за добри българо-македонски отношения, споделя разговор с приятел, който му казал: “Тони, всичко, което пишеш, е точно, ама ти си от Щип, македонец, не трябва да пишеш такива работи”. “Да крия, да лъжа ли? Трябва ли да продължавам да пиша за това, което знам за историята, или да лъжа?”, отговаря Коцев.

Поздравления получава и премиерът Димитър Ковачевски. “За толкова къс период такъв успех!

Ще бъдеш отбелязан като най-успешния премиер на Македония,

само продължавай така”, пише Вангелина Христовска.

Благойче Тутевски набляга и на идните месеци: “Следва най-тежката есен и зима в историята на света. Ако не сме в ЕС и ако не започнем преговори, в които ни признават като македонци с македонски език и идентичност, какво мислите, другари, накъде ще върви тази държава с Мицко и Апасиев? Руски алианс ли ще правим, а пък сме член на НАТО?”.

Съмнения дали това е добро, или не за македонците изразява Гордана Волчева: “Ново слънце на свободата - я ни огрее, я ни изпържи”.

Във форумите е пълно и с крайни мнения и клетви към управляващите в Македония.

“Бял ден да не видите от днес нататък”,

зарича се Катерина Нечовска, а Тони Павлевски е категоричен: “Продадохте името, а сега и идентичността. Историята ще ви запомни като най-големите предатели”.

Крайни противници на френското предложение излизат с идеи като събиране на петиция за членство на РСМ в БРИКС (организация на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и Евро-азиатския икономически съюз, като отговор на “унизителните условия на ЕС”.

Дори припомнят, че първият евразиец, обединил Европа и Азия, бил Александър Македонски

“Ние природно принадлежим там - на богатството на култури и народи”, се казва в пост на “Родина Македония”.

Гоце Трайковски изразява съмнения, че Буяр Османи е “платен, за да почнеш да правиш федерализация на Македония и част от нея да се присъедини към Косово”.

Дискусията в мрежата одумва и езика, на който говорят и пишат край Вардар. Рики Андов проповядва тезата, че “прагенезата на българите е татаро-монголска, езика го приемат от македонците и българите в XII век говорили на татаро-монголски”.

Бисер Банчев се опитва да ограмоти опонента си: “Климент и Наум ги прати българският цар Борис Климент в Охрид, Наум остава в Плиска, после в Преслав създава преславската книжовна школа, а Климент - Охридската школа, кирилицата е в рамките на българската държава - четете истината с факти, промити сръбски мозъци”.

Малина Донева изказва съчувствие към съседите: “Колко рани носи този народ? Броил ли ги е някой? Как ще се лекуват язвите му сега?”.

“Много рани носи, но лечението е едно!

Да приеме този народ истината за себе си и да остави Титовите лъжи,

дава рецепта Станислав Михайлов. Валери Петков изрежда факти и прави извод, че “македонисткият режим в Македония е чист фашизъм”.

“Първо - звездата от Вергина заменя пречупения кръст. Второ, всички хора с българско самосъзнание се репресират - гонене от работа, висене по затворите и убиване.

Трето, нема нито един българин на висока длъжност - ни полицаи или пожарникари. Четвърто - уволняват се от работа такива, които показват и най-малка симпатия към България. Пето - българските паметници на загинали войници се разрушават безогледно.

Шесто - старите надписи на църквите, където пише ктиторите “българи”, умишлено се заличават. Българите са членове на НАТО и ЕС, а ако бехме фашисти, зер щеха да ни приемат”, пише Петков.

“Имате година да влезете в пътя или обратно при Тито”, дава ултиматум Хайг Симонян. Христо Христов отново припомня историческата истина: “Докога ще се самозалъгвате? Вие сте комунистическо творение”.

А Герасим Гаврилов отговаря: “Хахаха, шизофрени бугарчета. Каракачанов друго кажува - вика дека бугарите се по@бани”.

Не липсват и такива, които се заричат да се откажат от македонско гражданство,

поне скрити зад анонимността на социалните мрежи. Диме Диме е един от тях: “И сега сме Бугари, а Ковачевски? Колко ви платиха? Окрадохте всичко и сега ни шиткате.

В понеделник сменям гражданството си на сърбин, хърватин. Още когато Заев си приказваше с Бойко Борисов без преводач, знаехме какво ще направите”.

Йован Горанов дава решение на споровете: “Предлагам на сите македоноиди да си пият хапчетата и да приемат горчивата истина”.