Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хора от близките населени места с ужас гледат пламъците и експлозиите от падналия военен самолет край Кавала. Снимка: ФБ
Хора от близките населени места с ужас гледат пламъците и експлозиите от падналия военен самолет край Кавала. Снимка: ФБ

8-членен е бил екипажът на разбилия се тази вечер военен самолет край Кавала. Машината, излетяла от Ниш, е транспортирала 12 тона боеприпаси. Екипажът е загинал, съобщава гръцкото издание Prototema.gr.

Катастрофата стана малко преди 23 часа в събота, когато горящата машина премина ниско и избухна в огромни пламъци, падайки на пътя който свързва Антифилипи с Палеохори. Според информацията самолетът бил на украинската компания "Меридиан".

Излетял е от Сърбия към Йордания, за да превози въоръжение. Още във въздуха обаче единият от двигателите се запалил. Предвид ситуацията самолетът е бил насочен да кацне аварийно в Кавала, но се е разбил на 40 км от летището в района на Елефтеруполис.

Екипажът обявил на ръководството на въздухоплаването в Атина, че трябва да се приземи. Гръцките власти попитали пилота ще може ли да кацне в Солун или Кавала. Авиаторът отговорил, че ще опита в Кавала, но така й не успял.

Целият район около мястото на катастрофата светкавично е отцепен. Обявена е тревога предвид опасния товар, който е превозвал.

Хора, докато са вечеряли по балконите, са успели да заснемат клипове с телефоните как машината Ан-12 се разбива и от нея избухва огромно огнено кълбо.
Кметът на едно от близките населени места Филипос Анастасиадис призовава гражданите да се махнат, тъй като непрекъснато има взривове.
Към мястото са били изпратени 15 пожарникари със 7 автомобила, а впоследствие и още екипи.