Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Чорбанов и Александър Симидчиев Кадър от видео на Би Ти Ви
Андрей Чорбанов и Александър Симидчиев Кадър от видео на Би Ти Ви

За този тип вирус на този етап няма ефективна превенция, смята проф. Чорбанов

"Започнаха да се пълнят болниците и интензивните отделения, каза по Би Ти Ви д-р Александър Симидчиев, депутат от ДБ в разговор за сегашната COVID-вълна - Вече има 38 души в интензивни отделения. Вече започва и смъртността да се качва." Според него твърде рано е да се каже много ли е различен сегашния вариант на вируса от предишните. Еволюционно няма причини да мислим, че ще се селектира такъв вирус, който да протича по леко. Със сигурност знаем, че ще се селектира вирус, който да е по заразен."
„Той трябва да става по-заразен, за да оцелява. Но оцеляването му не зависи от това дали предизвиква тежко боледуване, или не“, обясни той.
"За този тип вирус на този етап се опасявам, че няма ефективна превенция, имайки предвид изключително високата му способност да заразява“, коментира проф. Андрей Чорбанов, народен представител от ИТН.
Според него когато се въвеждат каквито и да е мерки, действително трябва да се мисли за превенция, но тя да бъде ефективна.
„Пандемията е по-малко страшна и по-позната. Трябва да се мисли как да се управлява систематично. Въпреки че случаите не са чак толкова много, тестовете са малко", коментира д-р Александър Симидчиев. Според него трябва да се правят повече тестове.

FFP2 и FFP3 маските намаляват с около 40% заразността, а стандартните и хирургични маски - с около 20%, а когато се носят и от заразения, и от този, който не е заразен, се удвоява - 20 процента стават 40, каза Симидчиев.

Според Чорбанов държави в които се увеличават позитивните случаи не бързат с въвеждането на рестриктивни мерки, защото си дават сметка от една страна до каква степен ще бъде ефективно и че обществото вече 2,5 г е под натиск, който не винаги е бил целесъобразен, което доведе до ниска реакция на каквато и да е мярка.

Симидчиев каза че изборите променят доста малко, ако погледнем хората, които са в парламента, има елементи които са едни и същи, изборите не променят една значима част от парламента. Чорбанов не смята че нови избори ще доведат до качествено нови промени в парламента, които да спомогнат за приоритетите в дължавата. Трябва да намерим диалогичен път, да изтеглим личностните амбиции на заден план, за да бъде това в полза на обществото", каза Чорбанов.