Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огнян Минчев
Огнян Минчев

Групата на Слави е наясно, че танцува последен сезон в парламента, ПП се колебаят между бързи избори или втори кабинет, казва политологът 

Дали президентът има страхове или не, ще си проличи преди всичко в това на кого ще връчи третия мандат, заяви в предаването на БНР "Политически НЕкоректно" политологът доц. Огнян Минчев.

Според него има само една пълноценна възможност за създаване на второ правителство в този парламент – ако се връчи мандата на ДБ, защото е успяла да си изработи "най-много валенции в различни посоки".

"Предвид трите реалистични възможности – мандат на ДБ, на БСП или на ИТН, единственият по-разумен шанс да се случи е с ДБ."

Според Минчев поемането на мандата от БСП ще е "очевиден знак" каква външна политика ще води следващото правителство.

"Групата на Слави е наясно, че танцува последен сезон в парламента и в голямата политика и начинът, по който танцува, не е особено приличен, поради което очевидно са готови на някакви компромиси - обясни Минчев в интервю за БНР. - БСП категорично иска да остане на власт, тъй като при следващо раздаване нейното участие във властта не е гарантирано, меко казано."

За ДБ създаването на ново правителство също е много важно. Единствената от четирите формации, която не е сигурна, че иска правителство, е ПП, изтъкна Огнян Минчев.

Румен Радев може да се превърне в самодържец, предупреждава Огнян Минчев.
Румен Радев може да се превърне в самодържец, предупреждава Огнян Минчев.
Минчев смята, че заради компромисите ПП са загубили радикални поддръжници, които са се надявали, че "техните любимци ще направят революция". След отстраняването на Никола Минчев и успешния вот на недоверие обаче ПП са възвърнали съществена част от радикалната си подкрепа, защото са играли твърдо по няколко направления, включително за изгонените 70 руски дипломатически сътрудници, обясни Минчев в "Политически НЕкоректно".

"Видяха как в социологическите сондажи как чудотворно се възстановява техният рейтинг - допълни още той. - Те се колебаят твърде много дали им е необходими второ правителство в този парламент или бързи избори, които да циментират тази нова подкрепа, която започна да приижда от радикалните им привърженици."

Следващото служебно правителство външно ще бъде по-хрисимо, по-кротко, но ще бъде правителство на президент, който отново разполага с неограничена власт, прогнозира анализаторът.

На въпрос има ли външно акуширане за създаване на редовно правителство или се мисли за евроатлантическа коалиция след изборите, Минчев коментира: "Всички тези приказки са твърде раздути през българския комплекс за малоценност, че не сме в състояние да се справим, оставени на самите себе си. На нас винаги ни трябват големи и малки братя, които да ни побутват, да ни насочват, ако трябва и да ни нашамарват."

"Вървим в посока, в която стъпка по стъпка старите партии на статуквото, които бяха делегитимирани с протестите от 2020 г., постепенно ще се връщат в легитимна позиция - обясни още политологът пред БНР. - Ако никой не е в състояние да коригира това, което те са правили, докато са били на власт, тяхната легитимация ще бъде още по-лесна и още по-бърза. Не е от полза на никого да поддържаме дългосрочно подобна пропаст между едната и другата част от политическите сили, от политическия спектър в България. Това радикално стеснява и възможностите за управление на страната. Трябва да управляваме страната. След това идват съображенията кой е за статуквото, кой е за промяната."