Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

18-годишната тенисистка спечели с партньорката си Роуз Мари Нийкамп титлата на турнира за девойки, след като никога преди това не бе играла на трева

Майката на Анджела Окутои умира при раждането, със сестра си често заспивали гладни

Въпреки че на "Уимбълдън" през тази година липсваха големи сблъсъци, любителите на спорта все пак успяха да намерят своята вдъхновяваща история. Сираче, отгледано от баба си и преминало през сиропиталищата на кенийската столица Найроби, успя да стигне до титла в Лондон. Това е историята на 18-годишната кенийка Анджела Окутои, която,

заедно със своята нидерландска партньорка

Роуз Мари Нийкамп, триумфира в турнира по двойки за девойки. С този успех Анджела стана първата кенийка с титла на "Уимбълдън". Постижението е още по-впечатляващо, като се има предвид, че тя никога преди това не е играла тенис на трева.

Тандемът Окутои и Нийкамп не влизаше в първоначалните сметки кой евентуално може да спечели престижния турнир. Вероятно нидерландката дори е била скептична към възможностите да постигне успех с партньор, който играе за пръв път на такава настилка. Окутои обаче се доказа като блестящ играч и двете момичета успяха с няколко впечатляващи победи над поставени в основната схема двойки и драматично 3:6 6:4 11:9 във финала срещу канадките Кайла Крос и Виктория Мбоко да стигнат до върха в Лондон. Цяла Африка получи своя нов тенис герой в лицето на неопитната, но вече доказала таланта си млада кенийка.

Пътят, който Анджела трябва да измине до този свой първи връх в кариерата, изобщо не е лесен. Тя и нейната сестра близначка Розaлинда израстват като сирачета. Майка им губи живота си при раждането на двете момичета. Те прекарват първите месеци от живота си в сиропиталище, след това баба им Мери поема грижата за тях. За да издържа близначките, Мери работи като чистачка в училище в Найроби. Дълги години семейството едва свързва двата края.

"Детството ми не беше лесно. Често се налагаше да си лягаме без да сме яли", споделя пред британската преса Окутои. Историята й се отличава още повече на фона на ягодите и сметаната около зелените кортове на "Уимбълдън". Затова и медийният интерес към младата тенисистка е толкова голям тази година. Хубавият обрат идва, когато местен треньор по тенис в Найроби предлага на Анджела да се пробва в спорта. Окутои се влюбва в тениса от първия си удар с ракетата и открива в него начин да се измъкне от мизерията в родното си Найроби. Следват години на усилени тренировки. Мотивацията на младото момиче през цялото това време е да помогне на баба си и да й се отплати с добри резултати за грижите и лишенията. 10 години по-късно тя печели най-големия турнир в спорта в своята възрастова група и именно това е приказката, от която този спорт, завладян от разглезени суперзвезди, има нужда.

След последния си мач от "Уимбълдън" 2022 г. младата кенийка бе събрала интереса на медиите почти колкото победителката и финалистката в турнира при жените, където голям пробив направи и друга африканка – тунизийката Онс Жабур, която изгуби финала от казахстанката Елена Рибакина: "Надявам се да успея да вдъхновя повече деца от Кения и Африка да се пробват да играят тенис и да повярват, че могат също да постигнат това, което постигнах аз. Няма значение откъде идваш и през какво си минал, а само вярата в мечтата, която искаш да постигнеш. Вече вярвам, че със сигурност ще видим повече кенийци на това ниво", сподели пред медиите Анджела Окутои.

Тандемът Окутои и Нийкамп не влизаше в първоначалните сметки.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Тандемът Окутои и Нийкамп не влизаше в първоначалните сметки. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Тя не забрави да спомене и баба си, за която през цялото време говореше като за родна майка: "Тя трябваше винаги сама да се грижи за всичко и в същото време да ни е и майка, и баща,

и баба

Надявам се тенисът да ми помогне поне частично да й се отплатя, да я измъкна от бедността и да й построя къща и осигуря по-добър живот", споделя пред Би Би Си Окутои.

Попитана как животът й е променен след победата в Лондон, младата кенийка показва, че е стъпила здраво на земята: "Промените са малко. Все още живеем както преди, но много нови възможности вече са отворени пред мен."

Към момента, изглежда, надеждите изобщо не са напразни.

Кенийката достигна топ 100 в "джуниър" ранглистата. През януари в Австралия тя спечели първите си мачове на сингъл, като достигна до третия кръг в схемата при девойките.

Тогава нейната сънародничка и холивудска звезда Лупита Нионго

публикува хвалебствен туит,

с който привлече интереса към Окутои за пръв път.

Нионго е голяма звезда в родината си и подобен пост в социалните мрежи моментално събуди интереса на кенийците към новата им тенис надежда. А титлата й от "Уимбълдън" показа, че върховете в тениса са достижими и за африканците. Можем спокойно да заявим, че тя вече е пробила в световния елит при девойките.

Остава да видим дали ще може в бъдеще да се наложи като име и в женския тенис, изминавайки драматичния път от сиропиталището в Найроби до големите победи в спорта.