Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хибридът надминава своите предшественици по отношение на инфекциозността

Експертите отдавна предупреждават, че може да се появи нов мутант в семейството на коронавируса SARS-CoV-2, способен да провокира нова вълна от инфекции. Регистрираният през януари в Обединеното кралство вариант на коронавируса, наречен XE - смес от две подлинии на Oмикрон (ВА.1 и ВА.2) - е оценен от СЗО като най-заразният щам на коронавирус от всички известни в момента.

Хибридът XE надминава своите предшественици, вариантите на Омикрон BA.1 и BA.2 (известен и като "стелт Омикрон"), тъй като може лесно да избяга от антителата.

Колко заразен е XE

Според представителя на Роспотребнадзор Камил Хафизов, както и според имунолога Николай Крючков щамът XE е с 10% по-заразен от предишния лидер - Oмикрон BA.2. Освен това няма специални разлики от BA.2, уточнява Крючков.

Как се появи той

След като вариантът XE беше открит в Англия, оттогава в страната са регистрирани 763 случая на инфекция, което е по-малко от 1%, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Засега в Русия няма заразени с новия щам. Въпреки това неговият предшественик, BA.2, според Роспотребнадзор, представлява около 80% от всички нови случаи в страната.

Вариантът XE наскоро беше открит при 50-годишна жена, дошла в Индия от Южна Африка. Заболяването протича в лека форма, без изразени симптоми. Известни са случаи на заразяване в Китай и Тайланд.

Мутациите на вируса са резултат от неговата еволюция. Въпреки това някои от по-сериозните могат да възникнат, когато човек е заразен с повече от един тип вирус едновременно. В този случай вирусите могат да обменят свои "части" и да разменят генетичния код, размножавайки се вътре в клетките. Резултатът е хибрид с елементи от двамата "родители". Рекомбинантните вируси са особено чести по време на пандемия, когато инфекциозният агент е широко разпространен.

Как новата версия ще повлияе

на лечението на COVID-19

Засега отговор на този въпрос няма. Въпреки това предшествениците на XE, подвидовете на Oмикрон, са доста способни да заобикалят антителата след боледуване и ваксинация. BA.1 и BA.2 са резистентни към повечето лечения с моноклонални антитела. Въпреки това антивирусните лекарства paxlovid и molnupiravir остават доста ефективни срещу BA.1 и BA.2. Все още няма данни дали XE може да избегне подобно лечение.

Защо е наречен така

СЗО означава нови варианти на вируса с гръцки букви като алфа, делта и омикрон, но само тези, които предизвикват безпокойство. Двата подварианта - BA.1 и BA.2 - все още се класифицират като Омикрон, въпреки факта, че са толкова генетично различни един от друг, колкото и по-ранните варианти Алфа, Бета и Гама.

СЗО съобщи, че ще класифицира XE под "шапката" на Омикрон, докато не се появят доказателства за значително по-голяма заразност и по-тежко протичане на заболяването.

Какво се очаква

Още два мутанта се проследяват в Обединеното кралство: XD и XF. И двата варианта са генетична смес от Делта и Омикрон BA.1. Случва се и коронавирусите да се "кръстосат" с други видове вируси, включително грипни и ротавируси. На теория такъв вариант може да има нови и неочаквани свойства.

Министерството на здравеопазването призовава

Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит), следва да се изолират и консултират с лекар. При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора – обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

- Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте зоните, където се струпват много хора едновременно.

- Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

У нас вече е разрешено и поставянето на втори бустер и РНК ваксина при лица над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Срещу COVID-19 можете да се ваксинирате и при вашия общопрактикуващ лекар.