Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симптомите са задух, хрема, болки в гърлото и в мускулите, умора, продължително главоболие, липса на апетит, диария, гадене

BA.4 и BA.5 не се смятат за по-смъртоносни от другите видове COVID-19. Много хора са изградили известен имунитет от минали инфекции и ваксинации, което помага болестта да е по-малко рискова като цяло.

Факт е, че новите подварианти се разпространяват по-лесно. Това се дължи на факта, че имунитетът на хората може да намалява, но също така и поради мутациите, които е претърпял вирусът. Освен това много държави

премахнаха ограниченията

за COVID-19, което означава, че всички общуват много по-интензивно, което улеснява разпространението на вируса.

BA.4 и BA.5 изглежда са в състояние да заразяват и хора, наскоро преболедували други подварианти на Oмикрон. Вълна от нови инфекции може да доведе до повече хоспитализации и още смъртни случаи.

Симптоми при новите подварианти в Обединеното кралство са задух, хрема, болки в гърлото и в мускулите, умора, продължително главоболие, липса на апетит, диария, гадене.

Един от новите симптоми, добавени към официалния списък на Обединеното кралство, е диарията, сходна с тази при хранително отравяне. Защо се появява диария, учените не могат да обяснят, но най-важното е хората да знаят, че това е симптом, за да могат да се тестват, когато се появят и други.

Приложението ZOE Covid Study отчита за най-разпространен симптом, забелязан сред 69% заболелите, продължително главоболие. Въпреки че то може да бъде често срещан проблем, който тревожи много хора, изследователският портал обяснява как да се различи главоболието, причинено от COVID-19. Смятано за "по-малко познат симптом”, то е един от по-ранните признаци на инфекцията. Приложението ZOE дори твърди, че този симптом е по-чест от класическите признаци на COVID-19.

Традиционните, които бяха първоначално свързани с коронавирусна инфекция, са

треска, кашлица

и хрема,

загуба или промяна на вкуса и обонянието.

Резултати от френски анализи за подвариантите ВА.4 и ВА.5, съобщени от tg-канала "Единична ваксина"

* Подвариантите BA.4/5 засягат в по-голяма степен възрастните хора и рисковите групи.

* Около 15% от инфекциите с BA.4/5 са възникнали след преболедуване от BA.1. След него дойде BA.2 - "невидимият" (стелт), който ловко избягва антителата от ваксинации и други подварианти.

* Симптомите на подвариантите на коронавируса BA.4/5 продължават по-дълго.

* Загуба на мирис и вкус, гадене/повръщане и диария са по-вероятни да се появят при BA.4/BA.5, отколкото при BA.1.

* Увеличава се броят на случаите на тежък "задух", когато пациентът буквално започва да се задушава от липса на въздух: при BA.4/5 честотата му е над 3 пъти по-висока, отколкото при BA.1. Пациентите със задух имат повишен риск от хоспитализация.

* Нивото на хоспитализация в случаите BA.4/5 не надвишава значително нивото BA.1, по-голямата част от хоспитализираните са предимно от рискови групи.

* В няколко европейски страни всички подвидове на Oмикрон се развиват паралелно.

Авторите на проучването предполагат, че по-ниската тежест на заболяването на тези подварианти на Oмикрон е свързана с добър имунен отговор (т.е. висок процент на ваксинация). Ето защо е изключително важно да се поддържа високо ниво на имунитет сред населението и особено при хората в риск.

Въпреки това изследователите предупреждават, че доста тежкото протичане на заболяването в случаите на BA.4/5 предполага, че еволюцията на първия вариант на Oмикрон към "въображаема мекота" е по-скоро случайна. Тоест симптомите не стават по-леки и продължават да предизвикват сериозно безпокойство сред лекарите.

Как да се предпазим?

Както при другите варианти на COVID-19, рискът или сериозното заболяване остава най-висок за хората в напреднала възраст или с влошени основни здравословни състояния.

Въпреки че настоящите ваксини не са идеални, остават най-добрата защита. Те намалиха риска от тежко заболяване срещу другите основни варианти на COVID-19, включително Делта, Aлфа, Бeта и Гама.