Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов Кадър: БНТ
Тошко Йорданов Кадър: БНТ

"Не знам да е изпращана писмена покана от "Демократична България" до ИТН за преговори. И да е пратена, ние теоретично нямаме за какво да разговаряме, тъй като водещите мандата са ПП, а не ДБ и те подходиха по доста безумен начин". Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред БНТ.

"Първо казаха, че няма да разговарят с политически представители повече, после започнаха да разговарят и да натискат отделно депутати от ИТН. Говориха с шестте отцепници и накрая стигнаха до нас, когато им останаха по-малко от 24 часа (до връщането на мандата - бел. ред.)", коментира той.

Предлагането на Кирил Петков и Асен Василев в правителството е съзнателно направено, за да не се реализира мандатът, смята Йорданов.

"Действията им през тази седмица - дърпането, натискът на депутати и роднините им - точно от тези двамата - обезсмисля разговорите с тях под всякаква форма"

Никой никого не заплашва в нашата парламентарна група, ако Настимир Ананиев е казал такова нещо (в студиото на "Денят започва", бел. ред), той е лъжец, каза още Йорданов.

"Ако ПП върнат неизпълнен мандат, ГЕРБ ще върнат втория и опциите остават между БСП, ДБ и може би ние. Всяка една от тези партии предполагам, че няма да подходи по начина на ПП и ще се опита да състави правителство или да води разговори както си е по правилата - с политическите партии, с търсене на консенсус за програма за конкретни цели, състав на Министерски съвет."

Йорданов благодари на Атанас Славов, който заяви, че проблемите в коалицията идват от нарушения диалог. Драмата около КПКОНПИ не е по вина на ИТН, каза още Йорданов. По думите му "имаме едно КПКОНПИ, направено на ляв крак".

На въпрос коя е най-голямата грешка на ИТН в този парламент, Йорданов заяви:

"Може би трябваше да се опитам по-рано да бия тъпана, че нещата не вървят добре в тази коалиция. Тя скърца още от януари-февруари. Още там трябваше да предизвикаме сериозни разговори и това е наша вина. Вина е, че се съгласявахме включително а противоконституционни неща, само за да бъдем в тази коалиция".