Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпреки положителните проби не е имал обвинение за нито дин от случаите

Швейцарската му книжка била менте

Полицайката от Първо районно в София Симона Радева е помогнала на Георги Семерджиев да се скрие след катастрофата във вторник, при която бяха убити двете млади момичета.

Това потвърди вътрешният министър в оставка Бойко Рашков в четвъртък, след като в сряда вечерта пред депутати в ресорната комисия загатна, че МВР вече знае коя е спътницата на Георги Семерджиев, с която е избягал след инцидента. Докато Рашков обяви това на съвместен брифинг с премиера в оставка Кирил Петков (виж долу), Радева е давала показания в националното следствие, което води разследването за трагичния инцидент. 

Симона Радева е на най-ниското ниво в йерархията на МВР. Тя е сержант от Охранителна полиция и носи униформа.

Според една от версиите полицайката му е осигурила стълба, за да се качи до жилището, в което беше задържан. Тя обаче обяснила на разпита, че други полицаи - от 4-о РУ, са доставили съоръжението, като са ходили да го вземат от автомивката му. Ключовете за апартамента на Георги Семерджиев изпаднали по време на катастрофата.

Проверява се дали тя е осигурила полицейската лампа и палка, намерени в джипа.

В четвъртък след разрешение от съдия са взети принудително проби от кръвта на Семерджиев и Симона Радева, научи “24 часа”. Резултатите се очакват днес.

“Очевидно някои служители на СДВР са забравили понятието “нерегламентирани контакти с лица от криминалния контингент”. Не изглежда добре”, коментира Бойко Рашков.

В МВР е имало заседание под негово ръководство заради жестокия инцидент със смъртта на двете момичета.

Рашков е разпоредил на инспектората във вътрешното министерство да се разследват и всички случаи през последните 16 години, когато Георги Семерджиев е бил спиран на пътя. Материали са изпращани в прокуратурата, защото са го хващали да шофира без книжка, но от държавното обвинение ги връщали с указания да го глобят. Освен за връзките му със Симона Радева, която го е придружавала в нощта на кървавата катастрофа, МВР ще проверява има ли чадър над него от по-високо- поставени полицаи.

На 11 юни например - три седмици преди фаталната катастрофа, Георги Семерджиев е спрян за проверка в “Студентски град”, но е пуснат. 

“Този случай наричаме инцидент, който трябва да се изясни детайлно. Как се случи така, че е избягал от проверката? Преследван ли е, дали са проверявани камери за посоката, в която се е оттеглил, какви номера е имало на това превозно средство. Как тези полицейски служители са изпълнявали служебните си задължения? Ако са неспособни да упражняват полицейски функции, ще се разделим с тях”, заяви Рашков. На 11 юни фалшивата швейцарска шофьорска книжка на Семерджиев е останала в ръцете на полицаите, когато той си тръгнал.

Полицайката Симона Радева е студентка по право. Тя е с няколо татуировки, включително ръкав на дясната ръка. Семерджиев също е с изрисувано тяло, има татуси дори на лицето. 

Радева често е обновявала профила си във фейсбук, видя “24 часа”. Само преди месец пише със съжаление, че момичетата вече не се печелят с уважение и отношение, а със скъпи коли. Отношенията между половете са една от темите, които най-много я вълнуват. Гаджето ми реши да ми вземе телефона, за да види дали му изневерявам. И там намери скрийншотовете, където той го прави. Май му стана тъпо... пише Симона Радева. Тя демонстрира и проруски афинитет. В един от статусите е публикувала снимка, на която Кирил Петков и Асен Василев са един до друг. Надписът гласи, че най-бедната страна в ЕС плаши Русия със санкции. А отдолу Владимир Путин вдига наздравица с думите “За вас, идиоти!”.

Изразила е и подкрепа за полицаите, охранявали протестите срещу главния прокурор и правителството от лятото на 2020 г. Пише, че е престъпление да се тормозят органите на реда, които са там, за да изпълняват служебните си задължения.

След като се разбра, че Симона може би е помагала на Семерджиев, профилът ѝ във фейсбук се напълни с коментари на хора, които я обиждат заради връзката ѝ с шофьора, погубил два човешки живота.

Едната жертва на катастрофата е 26-годишната Христина Дилева, студентка в Софийския университет. “Не мога да си представя, че това се е случило наистина. Беше търсещ човек, обичаше живота и звездите. Често оставаше след часовете да говорим. Нищо формално нямаше у нея. Последната ни среща беше случайна - край Консерваторията през пролетта, изглеждаше пълна с надежда”, написа главен асистент Сирма Данова от катедра “Българска литература” в Софийския университет.

Другата жертва е Хариет Стефанович, на 21 години. Софиянката следвала икономика.

Обвиненият за тяхната смърт Георги Семерджиев е бил свидетел по дело срещу наркогрупа. Информацията бе потвърдена и от вътрешния министър Бойко Рашков: “Да, той е бил свидетел по едно от делата срещу група за наркоразпространение. Но до момента нямаме данни да е в привилегировано положение заради това”.

Групата, срещу която е давал показания бившият футболист, е на Радмил Ранов - Ради Ланеца. Тя беше разбита през 2019 г., но лидерите Ланеца и Веселин Христов-Паяка, както и повечето от членовете вече бяха избягали в чужбина. Върнаха се година по-късно, за да станат свидетели срещу двама от шефовете на ГДБОП тогава. Делото още е в съдебна фаза на първа инстанция. Подсъдими са 40 души. Някои от тях вече сключиха споразумения. Бандата на Радо Ланеца е била конкурент на друга столична групировка, към която е гравитирал Георги Семерджиев. Заради статута му на свидетел в сряда депутати попитаха Бойко Рашков дали Семерджиев не се е ползвал с чадър. Министърът обаче разказа за друг случай със защитен свидетел, на когото началник на едно от столичните районни управления издал разрешително за оръжие за часове, при положение че мъжът е осъждан над 20 пъти.

За участието на Георги Семерджиев в престъпления говори и фактът, че е бил арестуван през 2018 г. с големи количества кокаин и марихуана, разпространявани в “Студентски град”. По-късно е сключил споразумение с прокуратурата за 8 месеца затвор, които обаче е излежал в следствения арест.

Освен че доказано е държал наркотици, Семерджиев е употребявал. На 11 юни му е направен тест, когато са го спрели в “Студентски град”. Тестът показал, че е дрогиран. Тогава той отказал да даде кръвна проба, а джипът му е бил дерегистриран.

“Има образувано досъдебно производство. Според законите на страната водачът е трябвало да бъде арестуван”, каза комисар Тенчо Тенев, началник на Пътна полиция.

За дългата си кариера като шофьор рецидивист на пътя Семерджиев има отнети 84 точки, а една шофьорска книжка е с 39.

3 пъти Семерджиев е залавян дрогиран зад волана, но не е обвиняван и осъждан за това престъпление. Случаите са от 2011 г. в София и Бургас.

Премиерът Кирил Петков: Война на всички, които карат след употреба на наркотици

Мащабна полицейска акция по пътищата с проверки за дрогирани шофьори започна от четвъртък вечерта заради катастрофата, при която редовно употребяващият наркотици Георги Семерджиев уби две млади жени. Това съобщиха премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков.

“Обявяваме война на всички рецидивисти зад волана, на всички, които имат агресивно поведение на пътя. Националната акция е срещу тези, които употребяват наркотици и шофират. Трагедията от вторник, както и тази с Милен Цветков, се дължи на употребата на наркотици. Тези рецидивисти не спазват правилата. Те са част от тъмната страна на обществото. Имат чувство за безнаказаност. Никой не трябва да е над закона”, каза премиерът Кирил Петков.

“Може би ще притесним някои от гражданите по време на предстоящите проверки на пътя. Но очевидно нашите действия не оправдават очакванията за справяне с войната по пътищата. Очаквам съдействие и от обществеността. Моля гражданите да информират МВР за нарушители на пътя”, призова Бойко Рашков. 

В деня на ужасяващата катастрофа на столичното околовръстно шосе е имало леко произшествие, в което отново е участвал Георги Семерджиев с мощния си джип. Докато карал бясно към “Драгалевци”, той закачил бронята на друг шофьор.

“Човекът, чиято кола е пострадала, е преценил, че не е необходимо да уведомява МВР, а го е казал в ефира на една от националните телевизии”, поясни вътрешният министър. Според него, ако МВР е знаело за по-лекия инцидент, случил се часове преди фаталната катастрофа, трагедията на бул. “Черни връх” едва ли би се случила.

В четвъртък началникът на отдел “Пътна полиция” комисар Тенчо Тенев говори за дрогираните шофьори в Столичния общински съвет. По думите му над 30% от водачите шофират под въздействието на алкохол или наркотици.

Миналата година в София са заловени 128 дрогирани зад волана, а за първите 6 месеца на 2020 г. са 178. Водачите с алкохол в кръвта, заловени от Пътна полиция през 2021-а, са 238, за тази досега са 298.

До края на май в цялата страна са регистрирани 295 случая на дрогирани шофьори и 353 пияни, които са били с алкохол в кръвта над 1,2 промила, показват данните на МВР.

Премиерът Кирил Петков, вътрешният министър Бойко Рашков и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров дадоха подробности за акцията.
Премиерът Кирил Петков, вътрешният министър Бойко Рашков и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров дадоха подробности за акцията.