Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Семерджиев бил зад волана на рацепилото се ауди.
Георги Семерджиев бил зад волана на рацепилото се ауди.

Бившият футболист бил неадекватен още след зловещия удар, в същото състояние го намерили разследващите след 12 часа

Мощният джип минал на червено и рязко ускорил, за да пресече кръстовището, но се забил в такси, а след това се качил на тротоара и помел жертвите

С над 120 км/ч при ограничение 50 км/ч е шофирал Георги Семерджиев, когато във вторник вечерта уби две млади жени в София. Той дори е увеличил скоростта, за да мине на червен светофар. Това показват предварителните данни от разследването на тежкия пътен инцидент в центъра на София, научи “24 часа”.

Още като курсант преди 17 години бившият футболист се е увличал по високите скорости, разказа инструкторът му пред “24 часа”, а съдебен лекар обясни, че ако е шофирал с 50 км/ч по-бавно, момичетата щяха да са живи.

“При новите коли ударът със скорост от около 70 км/ч често не е фатален. Причината е, че формата на предницата не е заострена, а е равна в частта, която прави контакт с тялото, обикновено краката”, разказа д-р Методи Гошев от Катедрата по съдебна медицина в Медицинския университет - София.

Семерджиев е бивш футболист.
Семерджиев е бивш футболист.

“Така тялото поема удара на по-голяма площ и травми, които биха били спукана кост, завършват със синини, кръвотечение и като цяло доста по-леко.

При 120 км/ч

обаче няма как

човек да

оживее,

освен в много редки случаи, които няма как да бъдат дадени за пример”, посочи още медикът (интервю с него четете в съботния брой на “24 часа”).

Шофирането с бясна скорост не е прецедент за Семерджиев, разказа неговият инструктор, при който мъжът изкарал шофьорската си книжка. “Дойдоха едни здрави момчета при мен и казаха, че ще платят всичко - обучението, изпитите”, спомни си той. И добави, че му казали, че Семерджиев може да кара. Той демонстрирал самочувствие, натискал педала и си позволявал драстични превишения на скоростта. Нещо, което във вторник вечерта отне живота на две невинни млади жени. Бившият футболист е имал две книжки. Българската му е отнета през 2014 г., а тази, издадена от Швейцария - преди 3 седмици. Сега се проверява дали е истинска. 50 пъти е глобяван за нарушения на пътя, редовно е бягал от полицията при проверки, а във вторник вечерта е бил и с фалшиви табели, поставени на луксозния му джип, защото возилото е било спряно от движение.

35-годишният бивш футболист Георги

Семерджиев

е бил

неадекватен

още на мястото

на ужасяващата

катастрофа, научи “24 часа” от източник, запознат с разследването. След като колата му помита жертвите, той отишъл да види какво е направил.

Всичко това се случва минути след 23 часа във вторник, когато в полицията се получава сигналът за жестоката катастрофа на кръстовището на бул. “Черни връх” и бул. “Арсеналски” в столицата.

До сряда по обяд, когато Семерджиев беше задържан в жилище близо до местопрестъплението, нямаше яснота дали е шофирал пиян или дрогиран. Когато полицаите и следователите са влезли в апартамента при задържането му, той отново е бил неадекватен, разказа зам.-директорът на националното следствие Ясен Тодоров. Семерджиев мълчал и единственото смислено нещо, което направил, е да даде телефона на майка си. Разследващите се свързали с нея, за да осигури адвокат на сина си.

Георги Семерджиев е криминално проявен за различни престъпления.

Наскоро

излязъл от

затвора, където

лежал за

разпространение

на дрога

Подсъдим е за побой по хулигански подбуди и дори в сряда, докато го издирваха, е трябвало да се яви на поредното заседание по делото, но не отишъл. Затова съдът разпореди да бъде издирен и задържан под стража, без още да има информация, че го търсят заради двете жертви от зверската катастрофа.

Във вторник късно вечерта той шофира джипа си по бул. “Черни връх” от НДК в посока кв. “Лозенец”. Правият и широк път там позволява развиването на високи скорости и често колите летят със скорост далеч над позволената. Георги Семерджиев не прави изключение. Джипът “Ауди” лети с над 120 км/ч към кръстовището, сочат свидетелски показания. Експертизи ще покажат колко точно е развил Семерджиев. Малко преди светофара обаче шофьорът ускорява скоростта. С маневра вляво заобикаля вече спиращите на червен сигнал автомобили и навлиза с бясна скорост в голямото кръстовище. В същото време обаче зелена светлина пуска колите в отсрещната страна на кръстовището да завиват наляво. Таксиметров шофьор вече е потеглил към бул. “Арсеналски”. В този момент с бясна скорост в предницата му и странично се забива аудито на Георги Семерджиев.

От удара таксито се завърта, а джипът на бившия футболист се удря странично в асансьора на метростанцията. След това возилото се цепи на две. Предната част, в която са шофьорът и спътницата му, минава през оградата до асансьора и навлиза на тротоара. Всичко се развива за секунди. В същия момент двете момичета, на 21 и 26 г., се движат по тротоара. Пометени от джипа, умират на място. Следващите около 30 метра разцепеното возило с шофьора и дамата до него продължава по пешеходната зона. Заради късния час по чудо няма други жертви. Половината на джипа стига до следващата пресечна улица по тротоара. Удря се в кашпа до магазин за цветя, отнася я на 5 метра и продължава по пътя си.

Спира в бордюра на ул. “Димитър Хаджикоцев”. Тогава Семерджиев и жената до него слизат и отиват до тротоара, през който са минали преди секунди. Там вече е настанала суматоха.

Телата на

жертвите са

влачени

и смачкани. Не са имали шанс да оцелеят след подобен удар, категорични са разследващите. Части от труповете на двете момичета са разхвърляни на плочките и в близката градинка до тротоара. Главата на едното е на 20 метра от мястото, където е пометено. Свидетели на инцидента разказаха ужасяващи подробности за последствията от удара. 10 часа след катастрофата на мястото още личаха кървавите следи въпреки дъжда през цялата нощ, както и следи от частите на аудито по издрания тротоар. Близо до джипа на Семерджиев по бул. “Черни връх” се е движил и моторист, заради което се появиха и версии за гонка. Човекът обаче е спрял на червения светофар. След това е останал на мястото и е дал обяснения пред полицаите.

Разбрал, че има

жертви, Георги

започва да крещи

Говори по телефона на висок глас и дава знак на приятелката си да тръгват.

Двамата се оттеглят по ул. “Димитър Хаджикоцев”, на която има много търговски обекти и жилищни блокове. Жълти табели, че това е район с видеонаблюдение, предупреждават нарушителите. Пеша, Семерджиев се прибира в апартамента, където живее. Не е собственик и не е регистриран там. Точно в това жилище е открит от разследващите 12 часа след катастрофата. Отново в неадекватно състояние, обясни зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров след задържането му.

Арестуван е от

отряда “Кобра”

към столичната

полиция

“Единственото му адекватно действие беше да ни даде телефона на майка си.

Свързахме се с нея и тя му намери адвокат. По твърде тромавия и формализиран Наказателнопроцесуален кодекс не можем да претърсваме и изземване без присъствието на упълномощен адвокат”, каза Ясен Тодоров. Едва след тези действия по разследването в обитаваното от Семерджиев жилище той е откаран в медицински център, за да му вземат проби за алкохол и наркотици. От МВР, следствието и софийската градска прокуратура, които работят по случая, не пожелаха да коментират предварителни данни

дали бившият

футболист е

бил под

въздействието

на наркотици

или алкохол

“Автомобилът не е бил с табелите си, защото е бил спрян от движение. И друг път е шофирал дрогиран. Установяваме дали книжката му е валидна, защото не е издадена в България”, каза началникът на отдел “Разследване” в СДВР комисар Стойно Цветков. Той потвърди информацията и за полицейската лампа и палка, намерени в колата на Семерджиев след катастрофата. В полицията имаха данни и за още едно нарушение на правилата, извършено с джипа на Семерджиев във вторник. Фаталната катастрофа може би нямаше да се случи, ако същия ден срещу него беше подаден сигнал. Заснет е от мъж как шофира бясно на околовръстното шосе в София, но е публикувал кадрите само във фейсбук.

“24 часа” разполага с имената и адресите на жертвите, но няма да ги публикува, за да не усилва шока на близките. Редакцията изказва съболезнования на семействата!

Рецидивистът на  пътя лежал в затвора за дрога, купил аудито преди месец

50 наказателни постановления и 6 фиша има в досието на Георги Семерджиев като шофьор. Криминалните му прояви са не по-малко впечатляващи. (Виж по-долу.) Глобите му за нарушения на правилата надхвърлят 8000 лева. Има отнети 84 контролни точки. Сред провиненията му са шофиране пиян, без колан, преминаване на червен светофар, както и няколко катастрофи. Има и много глоби за скорост.

През 2020 г. сключва споразумение с прокуратурата и се признава за виновен за търговия и притежание на кокаин и марихуана. Трябва да лежи 8 месеца в затвора, но му е приспаднато времето в предварителния арест. Така излиза преди няколко месеца.

В края на май купува аудито, с което стана катастрофата. Продавач е фирма на бизнесмена Христиан Петракиев. Според него колата вече е прехвърлена на фирмата “Боби транс 96” ЕООД. От 22 май това дружество е собственост на Георги Семерджиев, след като друг човек му прехвърля дяловете си. Регистрирано е на ул. “Нарцис” в кв. Драгалевци.

“Имахме планове за рент-а-кар бизнес, но не се получи. Не сме били близки приятели. Правеха ми впечатление татуировките му, но никога не съм предполагал, че е свързан с престъпления. Знам, че обичаше да шофира. Нямам думи за това, което се случи! Човешкият живот няма цена, не може да се върне”, каза пред “24 часа” Петракиев.

С новия автомобил Семерджиев бил спрян от патрул на Пътна полиция на СДВР на 11 юни в кв. “Студентски град”. Той криволичел по шосето. Изпробвали го с тест за дрога, оказало се, че е надрусан с амфетамин и метамфетамин. Швейцарската му книжка веднага била взета, а номерата на колата - със свалени. Полицаите съобщили на прокуратурата, а оттам образували досъдебно производство. Самият Семерджиев не дал кръвна проба, затова се приемат показанията на дрегера. Дни по-късно същата кола бягала от полицаи.

Тъй като е бил без книжка, Семерджиев няма валидна застраховка “Гражданска отговорност”. Така, ако бъде осъден да плаща кръвнина, ще трябва да я извади от джоба си, а не да я плати застрахователят, който след това да прецени дали да си търси парите от клиента си, обясниха за “24 часа” специалисти.

Георги Семерджиев e бивш футболист - юноша на “Левски”. На 35 години е. Играл е в “Родопа”, “Хебър”, “Ботев” (Пд), “Локомотив” (Мездра), “Спортист” (Своге).

През 2010 г. е задържан по подозрение за участие в манипулиране на мачове. Още тогава прави опит да избяга и скача от третия етаж, но е хванат. Разследването е за незаконен хазарт, обявява тогава комисар Явор Колев след събрана информация от сектор “Компютърни престъпления”.

Още след ареста му заедно с други трима души през 2010 г. става ясно, че води охолен живот, въпреки че играе в по-скромни клубове - по това време в “Спортист” (Своге). По улиците в Пловдив фучал с мощен мерцедес.

През 2013 година е задържан за побой. Делото се гледа в Софийския районен съд. Вчера трябваше да има заседание, но Семерджиев не се яви и съдът постанови да бъде задържан под стража.

Година след побоя книжката му у взутя заради алкохол. Малко по-рано е получил присъда за хулиганство, но е освободен от наказателна отговорност и плаща само парична глоба. Вече е реабилитиран по това осъждане.

Преди 2 години Гешев предложи да се отнемат колите на дрогираните и пияните Поиска и по-тежки наказания за умишлено причиняване на смърт на пътя

По-високи наказания при умишлено причиняване на смърт на пътя под въздействието на алкохол и наркотици, както и отнемане на автомобила, с който е убит човек. Това предложи главният прокурор Иван Гешев в началото на май 2020 г. Тогава конкретният повод за законодателните изменения беше жестоката катастрофа на бул. “Черни връх” и ул. “Хенри Ибсен” в София, при която загина журналистът Милен Цветков.

В кръвта на Кристиан Николов, шофьора на джипа, с който беше помлян автомобилът на телевизионния водещ, бяха открити три вида наркотик. Кристиан получи 8 години затвор от Софийския градски съд (СГС) на първа инстанция. Предстои делото да се гледа и от Софийския апелативен съд.

След силен обществен гняв и поредица от протести прокуратурата предложи промени в Наказателния кодекс (НК).

Конкретната идея беше от 15-20 години затвор или до живот за шофьор, който причини умишлено смърт на едно или повече лица под въздействието на повече от 2 промила алкохол. Наказанието, за което настояваше обвинител номер едно, засягаше и водачите, употребили наркотични вещества, превишили разрешената скорост на движение с над 50 км/ч, шофирали без книжка.

Предложенията на прокуратурата предвиждаха още отнемане на превозното средство и във всички случаи след употребен алкохол над 1 промил или след наркотици. При образуването на съответните досъдебни производства трябвало да се предприемат действия по изземването на превозното средство и сезирането на съда с оглед налагането на запор и бъдещото обезпечение, гласеше друга идея.

Сега НК предвижда отнемане в полза на държавата на средствата за извършване на умишлени престъпления, които са собственост на извършителя.

Затова Гешев издаде указания до прокурорите при разследвания за умишлени престъпления по транспорта автомобилите да се изземват като доказателства и да бъдат сезирани съдилищата за запорирането им с оглед бъдещо отнемане.

Тъй като прокуратурата няма законодателна инициатива, главният прокурор изпрати предложенията на изпълнителната власт и представителите на парламентарно представените партии. Нито една от тях обаче не ги припозна като свои и не ги внесе в Народното събрание.

В сряда говорителят на главния прокурор Сийка Милева припомни, че

никой от законодателите

не им е обърнал внимание

“Единствено това бе използвано като повод правосъден министър да внесе във ВСС поредното искане за отстраняването на главния прокурор, и то, защото е издал методически указания за подобряване на организацията на работа на прокуратурата по прилагане на разпоредбите, касаещи досъдебни производства, образувани за престъпления по транспорта”, добави Милева.

Става дума за това, че едно от основанията на правосъдния министър Надежда Йорданова да поиска предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев са именно тези указания. В мотивите си Йорданова казва, че автомобилите не може да бъдат иззети, защото се явяват предмет, а не средство на престъплението. То можело да се отнема само ако е посочено в особената част на НК, а такава разпоредба нямало.

През май тази година държавното обвинение излезе отново с идеи за промени в НК, който според юристи в особената си част е остарял, защото все пак е от 1968 г. Част от тях засягаха раздела за престъпленията по транспорта. Едно от тях беше да се предвиди отнемане на колата на заловените да шофират с над 1,2 промила алкохол.

През април пък изпълнителната власт подготви промени в Закона за движение по пътищата и ги публикува за обществено обкъждане. Шофьорите, които повтарят своите нарушения, ще бъдат санкционирани с двойни и дори тройни глоби, а за редовно превишаване на скоростта се предлагаше и сроковете за отнемане на шофьорската книжка да се удължават два до три пъти.

Главният прокурор Иван Гешев изпрати законодателните идеи на депутатите, но нито една партия не ги припозна.