Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик във Вашингтон Елена Поптодорова
Вицепрезидентът на Атлантическия клуб и бивш посланик във Вашингтон Елена Поптодорова

- Г-жо Поптодорова, експулсирани ли са всички разузнавачи от руското посолство?

- Не знаем дали това са всички, но в този кръг от 70 души има разузнавачи. Смесиха две тези - едната е за реципрочност на представителството, а другата е упражняване на несвойствена с дипломатическия статут дейност. Един ненатрапчив по външни белези служител може да има много висок чин в някоя от службите. Домакинът на едно посолство може да се окаже вътрешен началник на пълномощния министър.

- Посланикът знае ли кой е под прикритие?

- Посланикът е наясно кой къде работи. В рамките на едно посолство, дори да наброява 120 души, винаги се знае кой принадлежи към службите поради поведението му и отношенията с колегите. Не остава тайна, въпреки че добре се пази от външни хора.

- Каква е разликата между разузнавачите на партньорска и непартньорска държава, акредитирани под дипломатическо прикритие?

- При партньорските се съобщава официално кой е от службите, което не значи, че няма неофициални. Приемащата страна дава разрешение да работи като представител на тази служба. Съвсем различни са отношенията в рамките на НАТО и ЕС. Тук става дума за споделена информация. Тя не се придобива незаконно, а се споделя.

- Кой определя бройката на служителите?

- Тя е по заявка.

- Получавате ли сигнали в Атлантическия клуб за шпионска дейност? Визирам бройката 68.

- Преди 3 г. имахме разговори и действително числото 68 за броя на руските разузнавачи беше съобщено. Но това беше в контекста на разговора, не означава, че получаваме сводка. Беше инцидентно и го съобщихме публично.