Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебната палата в Кюстендил.
Съдебната палата в Кюстендил.

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова определи наказание от 10 години „лишаване от свобода“ за 48-годишния Георги Стойков, като го призна за виновен за извършено убийство.

Трагедията се разигра на 10 ноември 2019 година, около 00,20 ч., в Кюстендил, кв. „Герена“, на ул. „Пролет“, срещу блок 160. Георги умишлено умъртвил 45-годишния Христо Смиленски с нож. Според прокуратурата Георги научил за връзка между съпругата му и техен познат. Той поискал среща със своя съперник Христо, за да си изяснят отношенията, но двамата се сбили. При сбиването съперникът му произвел изстрел с газов пистолет, а Георги му нанесъл три удара с нож в областта на корема.

За да изгради защитна версия за действията си, Георги сложил в ръцете на Христо няколко еврови банкноти и се обадил на телефон "112" за оказване на помощ. Раненият с нож мъж починал при транспортирането му в лечебно заведение. Обвиняемият мъж заявил пред полицаите, че е пробол Христо при самозащита. Впоследствие не се признал за виновен и дал обяснения, че го убил поради изнудване за пари.

Кюстендилският окръжен съд отхвърля като неоснователен и недоказан предявения, от брата на пострадалия против подсъдимия, граждански иск в размер на 200 000 лв.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Софийския апелативен съд с въззивна жалба или възззивен протест в 15- дневен срок, считано от днес.
Съдът потвърди мярката за неотклонение, взета по отношение на подсъдимия „Парична гаранция“, в размер на 2 000 лв. Това определение подлежи на жалба пред САС.