Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американката е обвинена в опит за трафик на наркотици, а прокурорите ще настояват за десетгодишна присъда

Властите в Москва отричат да използват спортистката като пионка в политическата битка с големия враг

Руският президент Владимир Путин отказа да поздрави американския си колега Джо Байдън по случай Деня на независимостта, съобщиха световните медии. "Голяма работа", възкликна в един глас по-голямата част от човечеството. Подобна символична демонстрация на лошо отношение към големия конкурент едва ли може да се мери по мащаби със случващото се в Украйна и надвисналата опасност от Трета световна война.

В един женски затвор в Русия обаче най-високата сред обитателките със сигурност е отбелязала със страх поредното доказателство, че двете суперсили на практика са скъсали дипломатическите отношения, откакто руските войски нахлуха на украинска територия.

Никой не може

да се разсърди

на Бритни

Гринър, ако реши да се поддаде на отчаянието. Шансовете да бъде освободена драматично намаляват за сметка на опасността да прекара следващите 10 години в затвора на чужда страна, отдалечена на хиляди километри от родния й дом.

Не се съмнявайте, че от историята на американската баскетболистка ще бъде направена холивудска драма. Ако не утре, то след една или две години. Много е вероятно също така при добър избор на сценаристи, режисьори и голяма звезда от топотбора на Холивуд продукцията да се бори за поне пет-шест Оскара. В случая на Бритни Гринър има от всичко по много – криминален сюжет, международна политика от най-високо ниво и много, много тъжни емоции, които лесно ще разплакват публиката в киносалоните.

На късметлията, който ще пише сюжета, ще му бъде връчено кратко резюме на скандала с американската спортистка и то ще гласи горе-долу следното:

Бритни е

най-голямата звезда в женската баскетболна лига

на САЩ. Завоювала е купища награди, канена е редовно в мача на звездите, спечелила е златен олимпийски медал и е неформален синдикален лидер, който влиза, без да чука в кабинетите на шефовете с бели якички.

Всичко това е загубено в онзи критичен миг, когато американката е помолена настойчиво да се яви за щателна митническа проверка на московското летище "Шереметиево". В багажа й са открити патрони за електронни цигари, пълни с масло от канабис. Руските власти третират случая като трафик на наркотични вещества в големи размери и вкарват баскетболистката в ареста, а прокурорът се подготвя да поиска поне десетгодишна присъда. Всичко това се случва само седмица преди руските военни части да прекрачат границата с Украйна.

Дали заради избухването на войната, или заради престъпно нехайство от страна на властите в САЩ, но случаят на най-голямата звезда в женската НБА някак не се радва на особен интерес. Арестът на Гринър дори не успява да намери място на първите страници на американските печатни издания. Телевизиите излъчват задължителните репортажи, но и на тях им липсва достатъчно енергия. Почти пет месеца по-късно янките най-сетне се сещат, че тяхна голяма спортна звезда е в руски затвор и като нищо може да е първата популярна жертва на новата Студена война, която замени предишния световен ред.

Раздухването на случая идва точно когато московският съд удължи срока за задържане на Бритни Гринър с още шест месеца. Делото не успя да тръгне по същество заради липсата на двама ключови свидетели. До този момент са разпитани митническият служител, който е намерил флаконите с масло от канабис, и още един свидетел, чиято самоличност се пази в тайна. Адвокатът на американката заяви, че е притеснен от

поредното отлагане на делото

и неяснотата около неговата клиентка. Но дори и руското правосъдие да се задейства на максимални обороти, Бритни отново не може да се надява на щастлива развръзка. От BBC припомнят, че едва 1 процент от наказателните дела в Русия завършват с оправдателна присъда.

Дори баскетболистката да я получи, тя бързо може да бъде отменена от по-горна инстанция. И най-големите оптимисти не очакват някакво чудо по време на процеса и прехвърлят отговорността за освобождаването й върху властите в САЩ.

Сега всички питат защо

отговорните фактори са се туткали

толкова дълго и не са се задействали още в първите дни след ареста на голямата звезда на женския баскетбол не само в САЩ, но и в целия свят. Вече беше спомената версията, според която чиновниците са проспали случая. Но има друга теория, която подсказва за усилена работа на дипломатическия фронт, където вдигането на шум по-скоро пречи, отколкото помага.

Янките с половин уста разкриха, че по този случай работи специален отдел на Държавния департамент, специализиран в освобождаването на заложници или на такива, които неправомерно са затворени в чужбина. На помощ е повикан и бившият посланик на САЩ в ООН Бил Ричардсън, който има опит във воденето на преговори за освобождаването на заложници.

Тези дни американците явно втвърдиха тона и обявиха, че Бритни Гринър е "пионка в политическата битка, която Москва води със Свободния свят". Но и не забравиха да обещаят, че рано или късно ще я измъкнат.

"Правим всичко възможно, за да й помогнем. Само това мога да кажа на този етап, предвид съображенията за поверителност", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Ожесточените военни действия на украинска територия и

задълбочаването на пропастта между Русия и Америка

очевидно свеждат до нула шансовете случаят с американската баскетболистка да бъда разрешен като с магическа пръчка.